Lucka 10: Nina Bouraoui

Nina Bouraoui

Krans 10Nina Bouraoui är i nobelprissammanhang relativt ung, född 1967. Hon har hunnit med att skriva flera romaner och blivit prisad. Hennes teman är lesbiska förhållanden och begär, något som inte precis premierats förut av Svenska Akademien.

Nina Bouraoui är född och uppvuxen i Algeriet med en algerisk far och en fransk mor. Idag bor hon i Paris. Hon är själv homosexuell och flera av hennes böcker är delvis självbiografiska. Hon har även skrivit om kvinnor i muslimska länder och om den instängdhet och det förtryck som många får utstå. Hennes stil är lågmäld, men också sådan att den kryper under skinnet på en.

Jag har själv läst två ganska olika böcker av henne, Förbjuden betraktelse om en instängd kvinna i Alger och Pojkflickan som är inspirerad av hennes egen barndom. De två böckerna visar verkligen en bredd i författarskapet och även om kvinnors situation ofta ses som ett smalt ämne så är det ju tvärt om så att det är tämligen brett. Jag skulle inte ha något emot om Nina Bouraoui belönades med nobelpriset i litteratur.

Jag har läst Förbjuden betraktelse och Pojkflickan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.