Kort fakta
Född 1891 i Berlin och död 1970 i Stockholm.
Flydde till Sverige 1940 och blev svensk medborgare 1951.
Fick nobelpriset i litteratur 1966 tillsammans med Samuel Agnon.
Vem var Nelly Sachs?
Nelly Sachs växte upp i Berlin och hennes familj var välbärgade. Hennes hälsa var inte den bästa, så hon blev utbildad i hemmet. När nazisterna kom till makten blev Sachs rädd eftersom hon och hennes familj var judar. Hon flydde tillsammans med sin mamma till Sverige 1940. Det sägs att hon valde Sverige för att hon beundrade Selma Lagerlöf. En vecka efter att hon kommit hit skulle hon ha förts till koncentrationsläger. I Stockholm skulle hon stanna fram till sin död 1970.
Hennes senare diktning handlar om allt ont som hänt det judiska folket, medan hennes tidigare diktning är mer inspirerad av kristendomen (källa Wikipedia). Mycket av den tidiga litteraturen handlade om olycklig kärlek som Sachs hade upplevt i tonåren. Mannen var inte jude, men skulle senare dö i koncentrationsläger.
Hennes senare diktning, för den hon kanske är mest känd, är det judiska mycket framträdande. Det handlar mycket om lidande och död. Hon fick nobelpriset i litteratur 1966 med motiveringen ”för hennes framstående lyriska och dramatiska diktning, som med gripande styrka tolkar Israels öde”.
Efter sin död fick Kungliga biblioteket alla hennes tillhörigheter och i ett rum i källaren finns en replik av hennes lägenhet med hennes egna tillhörigheter.
Min erfarenhet av Nelly Sachs
Jag håller just nu på att läsa I dödens boningar som är första delen i Samlade dikter från 2001. Jag läser den som en del i bokcirkeln Tretton nobelpristagare. Jag har tidigare läst lite spridda dikter i samlingen och nästan inte orkat läsa så mycket för att de är så tunga.
Jag har länge irriterat mig på att Nelly Sachs ses som en tysk författare. Visst, hon skrev på tyska och mycket av den identiteten fanns helt uppenbart kvar hos henne, men ska vi inte behandla alla svenska medborgare lika? Det är inte alltid Nelly Sachs finns med på en lista över svenska nobelpristagare.
För er som undrar över rubriken så är det så att jag har en rubrik på den bloggen som heter Veckans feminist. Jag har använt samma format för att presentera alla de kvinnliga nobelpristagarna, även de som inte är feminister.