Kvinnoalfabetet – E

Elin Wägner och namninsamlingen 1914Då är det dags för nästa bokstav i kvinnoalfabetet – E. Tyvärr hittar jag ingen synonym till kvinna på E, men här är i alla fall några enastående damer.

1. Vem är en favoritförfattare med för- eller efternamn på E?

Elin Wägner har varit en favoritförfattare för mig sedan jag läste den fantastiska Pennskaftet. Hennes andra böcker håller inte riktigt samma klass, men hon är ändå en av mina favoriter.

2. Vilken författare med för- eller efternamn på E tycker du får på tok för lite uppmärksamhet?

Förra året försökte jag läsa mer spanskt och då dök jag på Lucía Etxebarría. 1997 kom hennes bok Kärlek, nyfikenhet, prozac och tvivel var riktigt intressant om kvinnor och frigörelse på olika vis. Det lovade mer, men mig veterligen har bara en annan av hennes böcker översatts till svenska.

3. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på E vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Idrott är också kultur och därför vill jag lyfta fram en nu aktiv fantastiskt duktig friidrottare. Brittiska Jesscia Ennis i sjukamp tog över tronen efter Carolina Klüft och vann senast i VM i Peking för någon vecka sedan. Bara att tävla i sjukkamp är sjukt imponerande!

4. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på E som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. 

Kerstin Ekman är en fantastiskt bra författare som också sitter i Svenska Akademien. Hon går dock inte på mötena eftersom hon ansåg att akademin gjorde fel när den inte ställde sig bakom en appell till den svenska regeringen att den skulle agera i fallet Salma Rushdie (läs om Salman Rushdie-affären). Starkt och principfast och mycket beundransvärt!

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. I korsord används ibland ”Eva” som synonym till kvinna?

  Jag håller med om Wägner och Ekman, vilka dunderbrudar!

   • Hanna12 september, 2015 kl. 08:47
    Författare
   • Svara

   Jag såg det också, men kände mig inte så bekväm med ordet 🙂

 2. Håller helt med Ekman!

   • Hanna13 september, 2015 kl. 11:38
    Författare
   • Svara

   Hon är fantastisk!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.