Museum i nobelpristagarnas fotspår

Tomas Manns hus i Nida

Som jag skrivit om tidigare på bloggen så ska det faktum att jag läst alla nobelpristagare mynna ut i en gigantisk nobelfest i december. Ett inlägg jag filar lite på är ett om kulturella saker och museum i nobelpristagarnas fotspår.

Jag tänkte först bara skriva om där jag varit själv. Sedan kändes det konstigt att utelämna Mårbacka och då tänkte jag bara skriva om de svenska. Men jag har ju besökt Thomas Manns sommarhus i Litauen och det vill jag absolut inte utesluta!

Jag skrev ett inlägg på Twitter och efterlyste museum som folk kände till eller hade varit på och tänkte att nog ingen skulle svara. Jag fick massor av svar! Nu började projektet verkligen svämma över, men fortfarande hade jag siktet på att gallra lite och bara ta med det mest intressant. Så var det en man som skrev till mig och tipsade om att Nobelmuseum nog hade satt ihop en sådan lista. Idag kom svaret: Ja, och jag fick gärna ta det av den!

Nu ska jag ägna mycket tid åt ett blogginlägg som först bara skulle bli helt kort, till att nu bli mycket långt. Det är verkligen spännande att se hur många hem som finns bevarade och hur många museum som lyfter fram ortens kända nobelpristagare om hen så fick det före 1910.

Tack alla som hjälpt mig med detta, tyvärr måste ni vänta några månader på resultatet. Jag lovar att det kommer att vara genomarbetat! Är det så att du varit någonstans som du misstänker är lite bortglömt så lämna gärna ett tips i kommentarerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.