Muscio, Inga; Cunt; 2002

CuntCunt, som betyder fitta på engelska, kom tvåa på Ms Blogs lista över världens hundra bästa fackböcker. Den handlar om kvinnors sexualitet och kroppar och hur vi genom att älska oss själva och lära oss mer om våra kroppar, ska bli fria individer. Cunt betyder som sagt fitta, men vad jag har förstått är cunt betydligt grövre. Kan bero på att könsord tenderar att inte vara så otroligt grova i Sverige, men jag vet inte eftersom jag aldrig bott i ett engelskspråkigt land. I recensionen kommer jag att översätta cunt till fitta.

Dagens samhälle är ett samhälle som hatar kvinnor och fittor. Därför måste du själv se till att älska din fitta (Muscio kallar kvinnor som älskar sin fitta för cuntloving). Du bör lära dig hur din kropp fungerar exempelvis när du har mens, ska skydda dig från oönskade graviditeter eller göra en abort. Det finns andra metoder än de vanligaste, som är bättre för din kropp (synka mensen med månen, smidigare abortmetoder mm). En annan viktig sak är att uppmärksamma om att media oftast inte rapporterar om att en mördad kvinna också blivit våldtagen. Sexuellt våld tystas ner, enligt Muscio.

Det är en gedigen bok om kvinnlig (sexuell) frihet. Jag tyckte mycket om delar den. Muscio är väldigt vänster och det är en hel del jag inte håller med om och i hennes långa efterord(100 sidor) spårar hon verkligen ur. Där börjar hon med att ta tillbaka påståendet att alla kvinnor har en fitta eftersom det naturligtvis finns oopererade transgenderpersoner som är kvinnor och hon borde stannat där. Efter det började jag skumma efterordet, som slutade med en hyllning till Hugo Chavez. Jaja, vad nu det hade med saken att göra. Näst bästa feministiska boken av alla tider? Nja.

Läs mer: Adlibris, Bokus

1 ping

  1. […] Cunt av Inga Muscio: Alla kvinnor borde älska sin fitta. Det tycker Inga Muscio och har skrivit en bok om den kvinnliga sexualiteten, sexuella övergrepp och sexism. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.