Veckans feminist: Frida Stéenhoff

Kort fakta

Född 1865 i Stockholm, död 1945 i Stockholm
Debuterade som författare med dramat Lejonets unge 1896
Introducerade begreppet feminism i Sverige genom talet Feminismens moral 1903
Medarbetare på den liberala tidskriften Tidevarvet 1923-1936

Frida Stéenhoffs feministiska gärning

Frida Stéenhoff föddes 1865 i Stockholm och var dotter till en välkänd komminister i Clara församling. Hennes mor dog när hon bara var tretton år gammal. Hennes far var aktiv inom Evangeliska Fosterlands-stiftelsen och därigenom lärde familjen känna prinsessa Eugenia, vilken kom att bli ett stöd för Frida när hennes mor gick bort. 1887 gifte sig Frida med läkaren Gotthilf Stéenhoff och paret flyttade till Sundsvall. Därefter gick flyttlasset till Oskarshamn och slutligen slog de sig ner i Stockholm.

Stéenhoff debuterade 1896 med dramat Lejonets unge som hon först gav ut under pseudonymen Harold Gote. Det hann dock sippra ut förre premiären att det var läkarhustrun Stéenhoff som var den riktiga författaren. Det utbröt panik i societeten i Sundsvall där hon bodde och där pjäsen skulle sättas upp eftersom hon starkt ifrågasatte äktenskapet som institution. Skandalen uteblev dock och pjäsen sattes upp i ett tjugotal städer runt om i landet. Dock ej i Stockholm. På Dramaten sattes den upp i slutet av tjugotalet, men fick då kritik för att den var omodern och att hela samhällskritiken i pjäsen nu var överspelad. Christina Carlsson Wetterberg skriver i Blott ett annat ljus – tre texter av Frida Stéenhoff att det är märkligt att den pjäsen blev omodern medan Fröken Julie fortfarande spelas på teatrar runt om i Sverige.

1903 höll Stéenhoff ett tal, Feminismens moral, i Sundsvall då hon för första gången kallar sig feminist. Det var första gången någon använde det begreppet positivt i Sverige. Hon propagerade för rätt till utbildning, rösträtt och ekonomisk frihet för alla, inklusive kvinnor. Hon var även en stark förespråkare för abort.

Stéenhoff hade många strängar på sin lyra, Hon arbetade för bättre fattigvård, mer sexualupplysning och under tjugo- och trettiotalet var hon även medarbetare för den liberala tidskriften Tidevarvet där bland annat Elin Wägner varit chefredaktör.

Frida Stéenhoff och jag

Jag hade tidigare hört talas om henne och intresserat mig för att läsa mer om och av henne, men det blev aldrig av. Så på en fest för några veckor sedan fick jag tipset om Rosenlarv förlag och jag kunde inte låta bli att göra en beställning av några av deras böcker. När jag såg Frida Stéenhoffs namn bland författarna så var valet av den boken en självklarhet.

Skrifter av Frida Stéenhoff som jag läst och recenserat

Lejonets unge 1896

Feminismens moral 1903

Ett sällsamt öde 1911

1 ping

  1. […] Nu sover barnet och jag sitter vid köksbordet och ska försöka skriva ihop något trevligt om Frida Stéenhoff. Det borde gå hur bra som helst eftersom vi är utan TV sedan ett strömavbrott i torsdags (tack […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.