Miniutmaning: Kina och Hongkong

Hongkongs flagga Kinas flagga

Om ganska precis två veckor har jag det förhoppningsvis underbart: Jag sitter med en öl på ett hotellrum med en sovande pojke i närheten och en vaken man bredvid mig, tittandes på den vackra utsikten över Hongkong. Det är viktigt med målbilder nu när vintern verkar ha denna februari i ett järngrepp. Vi är borta i en och en halv vecka och ska även sticka iväg en sväng till Filippinerna och bada. Det ska bli helt underbart! Dessutom är vi fem vuxna på ett barn så det kan nog bli fråga om lite avkoppling för oss också. Men en bok om dagen, som jag under andra resor har hunnit med, är nog en aning optimistiskt.

Inför resor är det viktigt att förbereda sig så att man får ut så mycket som möjligt av semestern. Med det menar jag inte att man måste komma väl påläst, utan att den som förbereder sig för en resa ofta får känna lite på resans glädje redan innan avfärd. Jag förberedde mig alltid förr med att packa ungefär två veckor innan, men det går inte nu med ett barn som packar upp allt med en gång (och det går inte med en pedantisk man som inte står ut med en öppen resväska i vardagsrummet i två veckor).

Jag förbereder mig genom att googla lite och läsa i guideböckerna, men nu ska jag även förbereda mig genom bloggen. I två veckor ska jag ha fokus Kina i allmänhet och Hongkong i synnerhet och förhoppningsvis bjuda er något av den kulturen i form av poesi, noveller och feminister. Jag tror inte att jag sätter tänderna i någon roman nu, men förhoppningen är att jag hittar något på plats att köpa med mig. Jag varken talar eller läser något kinesiskt språk, så jag måste hitta något översatt.

UPPDATERAT

Jag blir överlycklig om ni har tips på böcker eller länkar till noveller eller poesi! Tips på feminister mottages också tacksamt, min enda källa just nu är Wikipedia.

Bröllopsresa till Hongkong

Bröllopsresa till Hongkong (och Kina) 2009.

Hongkong by night

Hongkong by night.

Hanna dricker öl på Sirocco

En öl på favoritstället. Längtar dit!

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Är det okej att komma med lite tips? Kina är ett stort intresse hos mig och jag har läst en del böcker. Du kan ju ignorera dem om du inte vill ha dem 🙂

  Den första är den enda jag har läst och det är Beijing Doll av Chun Sue, som är en sann berättelse om att vara kvinnlig student i Kina.

  De andra två har jag inte läst, men som de blir beskrivna känns det som om de skulle vara av intresse för en feministisk blogg. Den första är Shanghai Baby av Wei Hui, som brukar beskrivas som Kinas första feministiska roman har jag för mig (hur sant det är vet jag inte). Den andra är Hidden Voices: The Good Women of China av Xinran. Xinran är en radiopratare som synliggjorde kinesiska kvinna från olika samhällsskikt i sitt radioprogram och det här är något sammandrag av de som ställde upp i programmet.

  1. Åh, självklart vill jag ha tips!! Jag hoppas att hitta en engelsk bookshop i Hongkong och att de säljer kinesisk litteratur på engelska. Jag tycker inte att det verkar helt osannolikt att hitta en sådan. Superbra tips du kom med! Jag ska skriva upp dem på min inköpslista 🙂

   Inför resan läser jag det jag kommer över på nätet och snart kommer det litet kinesisk feministisk lyrik från början av förra seklet.

   1. Hidden voices finns översatt till svenska. De goda kvinnorna från Kina heter den, väldigt bra faktiskt!

   2. Ännu bättre! Shanghai Baby också visade det sig. har redan beställt på bokbörsen.

 2. Vad härligt! Har varit där två gånger, senaste gången på vår egen bröllopsresa för tio år sedan (ojojoj, vad tiden går). Dessvärre har jag inga litterära till tips på området men kommer med glada hejarrop kring själva resan.

  1. Ja visst är det en underbar stad! Är så glad att vi ska tillbaka dit. Det är den första asiatiska stad jag ska återse. Vi har rest på tre långresor dit, men aldrig till exakt samma ställe.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.