Mansfield, Katherine; How Pearl Button was kidnapped; 1912

Katherine MansfieldKatherine Mansfield är en nyzeeländska som varit bosatt i London och där varit vän med bland annat Virginia Woolf. Jag fick upp ögonen för henne efter att ha sett smarta citat av henne i Women know everything. Hon räknas som en av de främsta novellförfattarna av sin tid. Eftersom alla hennes noveller inte har feministiskt tema så väljer jag att recensera enskilda noveller.

Pearl Button är en flicka som är ute och leken när två maoriska kvinnor dyker upp. Hon har aldrig sett svarta människor förut och hon blir mycket fascinerad. De ber henne följa med och de visar henne havet. Hon blir först förskräckt över vattnet, som hon förr aldrig sett, men trots det tycker hon om att vara hos maorierna vid havet. Tillslut blir hon upplockad av två vita män och återförd till sitt samhälle.

Novellen är bara några sidor lång, men fångar minoritetsperspektivet på ett öppensinnigt sätt. Den är skriven ur ett barns perspektiv och barnet finner inget skrämmande hos människorna som är lite annorlunda. Jag ville recensera den här novellen eftersom den visar kvinnor i minoritetsbefolkningar.

Läs hela novellen här.

1 ping

  1. […] How Pearl Button was kidnapped – Katherine Mansfield: Novell om Pearl Button som är ett barn som blir kidnappad av två maoriska kvinnor på Nya Zeeland. Hon har aldrig sett varken svart människor eller havet förut, men trots det blir hon inte rädd utan tycker om att vara med maorierna vid havet. Fördomsfrihet genom ett barn. Fantastiskt! […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.