Mansfield, Katherine; A cup of tea; 1922

Katherine MansfieldKatherine Mansfield är en nyzeeländska som varit bosatt i London och där varit vän med bland annat Virginia Woolf. Jag fick upp ögonen för henne efter att ha sett smarta citat av henne i Women know everything. Hon räknas som en av de främsta novellförfattarna av sin tid. Eftersom alla hennes noveller inte har feministiskt tema så väljer jag att recensera enskilda noveller.

A cup of tea utspelar sig på en fashionabel gata i London. Rosemary är rik och är ute och handlar. Hon träffar Miss Smith som är så fattig att hon inte ens kan köpa sig en kopp te och frågar Rosemary som hon kan får lite pengar. Rosemary bestämmer sig för att ta med henne hem och bjuda henne på middag. Väl hemma tycker inte maken Philip att det är en bra idé att bjuda fattiga människor på middag så han säger det till sin fru. När hon inte vill lyssna, tar han till ett effektivt vapen. Han säger att han Miss Smith är så otroligt vacker. Rosemary, som inte anses otroligt vacker själv, faller för tricket och skickar iväg Miss Smith.

Novellen är mycket kort, men har ett kärnfullt budskap. Mannens makt över kvinnan är mycket tydligt och i berättelsen får Philip Rosemary att förstå att utseende är viktigare än goda gärningar. Slutet är verkligen träffande: Rosemary frågar sin man om han tycker att hon är vacker.

Läs hela novellen här.

6 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • Anonym5 november, 2011 kl. 02:28
  • Svara

  Tack för novellen, den är fin!

  1. Varsågod!

 1. Katherine Mansfield var min novellsommar – många av dem har ett tydligt feministiskt budskap som talar för kvinnornas emancipation. Mycket läsvärda!

  1. Alla finns på nätet och näst i tur står The woman in the store. Har du tips på fler så tar jag mer än gärna emot den!

 2. Hej Hanna,
  Alltid lika kul att hitta andra Mansfield-vänner! Visst är hon en spännande författare och kvinna? Jag har precis lagt sista handen vid en nyöversättning av en av hennes kortare noveller, Marriage à la Mode (som kommer ut i maj på Collings Förlag), och är fullkomligt förälskad. Önskar att fler fick tillfälle att lära känna henne!

  1. Ja, verkligen! Jag tänkte att jag snart skulle fördjupa mig lite mer i henne och hennes liv. Det är så roligt när man upptäcker spännande kvinnor man inte hört talas om innan!

 1. […] A cup of tea av Katherine Mansfield: En fantastisk novell om hur en man utnyttjar son hustrus osäkerhet på hans kärlek för att får det han vill. Det hon ville vara att bjuda en fattig kvinna på middag och de4t han gjorde var att säga att han tyckte hon var så otroligt vacker. Mycket rba och kärnfull novell. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.