Månadens skaraborgare: Ingrid Björnberg

Ingrid BjörnbergJag byter blad till september i min kvinnokalender från Skaraborg. Månadens skaraborgare är Ingrid Björnberg från Essunga, som skötte om Hagasessorna. Skaraborgs kvinnokalender är gjord av Maria Persson, @dagensdam på Instagram (bild) och Nils Hjort, @idagihistorien på Instagram (text). Min text bygger på Nils Hjorts och Wikipedia.

Ingrid Björnberg föddes på en gård i Essunga i Skaraborg 1913. Efter skolan åkte hon 19 år gammal till Göteborg för att utbilda sig till barnskötare. Jobbet passade henne och hon drömde om att studera vidare på Socialpolitiska institutet i Stockholm. Så skulle det inte bli, men hon fick istället anställning hos en diplomatfamilj. Det ledde senare till att hon fick erbjudande om att sköta Hagasessorna på Haga slott.

Hos Hagasessorna kallades Ingrid Nenne och allteftersom kungafamiljen blev mer medial, blev Nenne välkänd hos svenska folket. Nenne var smeknamnet av prinsessan Desiree eftersom prinsessan tyckte att hon sa nä-nä till allt. Efter prinsessorna fick kronprinsparet en son 1946, Carl Gustaf. När kronprinsen Gustaf Adolf omkom i en flygolycka året efteråt, gav Ingrid upp sina planer på utbildning och stannade hos prinsessan Sibylla.

Ingrids roll i hovet förändrades när barnen växte upp och hon blev mer av en sällskapsdam åt Sibylla. Från 1976 blev hon åldfru på Stockholm slott och även på Rosersbergs och Tullgarns slott. När Carl Gustaf fick barn, fortsatte Ingrid att ta hand om dem. Victoria ska ha sagt att hon nästan såg henne som den farmor hon aldrig fick ha.

2 kommentarer

  • Anna7 november, 2020 kl. 11:09
  • Svara

  Så roligt att läsa om Nenne. Min mormor växte upp på Stora Djupsås i Essunga och var bekant. Nenne som var några år äldre ordnade så att min mormor Ingrid kom till Stockholm och arbetade som barnflicka under några år på 30-talet. On jag hittar fotona som jag scannat in så ska jag bifoga dem i en kommentar.

   • Hanna7 november, 2020 kl. 11:12
    Författare
   • Svara

   Men åh så spännande! Jag vill gärna se bilder om du har.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.