Månadens skaraborgare: Eva Ekeblad

Eva Ekeblad

I min kvinnokalender från mina hemtrakter har vi nu kommit fram till en kvinna som tillhör en i Lidköping mycket känd släkt. Eva Ekeblad föddes som Eva de la Gardie. Evas farfar var bror till Magnus Gabriel de la Gardie, som grundade Lidköping. Skaraborgs kvinnokalender är gjord av Maria Persson, @dagensdam på Instagram (bild) och Nils Hjort, @idagihistorien på Instagram (text). Min text bygger på Nils Hjorts och Wikipedia.

I Lidköping är Eva Ekeblad känd som ägarinna til Stola Herrgård, en av de vackraste byggnaderna i trakten efter Läckö Slott. Hon fick herrgården i morgongåva av sin man Claes Ekeblad. Där utvecklade hon sitt intresse för jordbruket. Bland annat experimenterade hon med potatis. När hon skrivit Försök att tillverka bröd, brännvin, puder och stärkelse av potatos 1748, blev hon invald i Kungliga Vetenskapsakademien som deras första kvinna. Nästa kvinna att väljas in där var Lise Meitner 1945.

Eftersom maken ofta var frånvarande, fungerade Eva Ekeblad mer eller mindre som godsägare av Mariedals slott, Lindholmens slott och Stola Herrgård. Hon deltog i möten å sin makes vägnar och hon skötte ruljansen. Hon ska ha varit hård men rättvis. I Kungliga vetenskapsakademin finns dock inget som tyder på att hon varit mer än en hedersmedlem. När hon blev äldre och sjukare, valde hon art bo på Mariedal istället för Stola och det var där hon avled 1786.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.