Månadens skaraborgare: Emilie Risberg

Emelie Risberg

Då har det blivit februari och jag har i all flyttkartongskaos hittat min skaraborgska kvinnokalender. Månadens skaraborgare är Emilie Risberg. Illustrationerna är gjorda av Maria Persson, aka Dagens dam i sociala medier. Nils Hjort har skrivit texterna om kvinnorna och det är dem och Wikipedia som ligger till grund för mina texter om inget annat anges.

Emelie Risberg är född och uppvuxen i Skara. Hon föddes 1815 och på den tiden var det vanligt att man inte gick i skolan och det gjorde inte heller Emelie. Hon utbildades i hemmet och när hon var dryga 25 år och föräldralös, flyttade hon till Mariestad och startade en flickskola.

1850 lämnade hon Skaraborg för att bosätta dig i Örebro. Hon fortsatte att jobba som lärare och skulle senare starta en egen skola. Hon hade även inackorderingsplatser. Skolan blev så populär att den redan efter två år behövde bygga ut och skaffa större lokaler. Risbergska skolan fanns kvar länge, senare under namnet Risbergska gymnasiet. Den drevs av Örebro kommun och lades ner 2016.

Emelie Risberg  har även skrivit två romaner Rolf och Alfhild (1860) och Warnhems ros (1861) och nådde viss framgång som författare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.