Månadens skaraborgare: Ida Granqvist

Ida Granqvist

Jag har fått en kvinnokalender i julklapp och den visar fantastiska kvinnor i Skaraborg. Jag har bestämt, med illustratörens godkännande, att skriva om varje kvinna här på bloggen. Illustrationerna är gjorda av Maria Persson, aka Dagens dam i sociala medier. Nils Hjort har skrivit texterna om kvinnorna och det är dem och Wikipedia som ligger till grund för mina texter om inget annat anges.

Ida Granqvist är månadens dam i januari och hon kom från Rackeby som idag ligger i Lidköpings kommun. Det ligger på Kållandsö och vi hade vår båt (en liten motorbåt) i Rackeby när jag var liten. Rackeby skärgård i Vänern är otroligt fin!

Tillbaka till Ida. Hon var utbildad organist, men när henne älskade far dog bestämde hon sig för att ge sig ut i världen och missionera. Hon åkte till Sydafrika första gången 1908. När hon kom hem och skulle berätta för församlingen vad hon varit md om, använde hon predikstolen. Hon hade också uttryckt en önskan om att bli präst. Sådant gjorde man inte ostraffat som kvinna vid den här tiden. Hon återvände till Sydafrika 1921. Hon skulle aldrig få uppleva att kvinnor fick bli präster i Sverige.

Ida Granqvist diktade och hon har fått flera böcker utgivna. Hon har även skrivit en text till en psalm, nummer 253 O giv oss, Herre, av den tro. Efter andra turen till Sydafrika åkte hon hem för att arbeta i en missionskyrka i Uppsala. Mot slutet av sitt liv jobbade hon i Göteborg, där hon avled 1949.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.