Månadens skaraborgare: Elin av Skövde

Elin av Skövde

Det är nu mars och en ny kvinna i min skaraborgska kvinnokalender. Månadens skaraborgare är Elin av Skövde. Illustrationerna är gjorda av Maria Persson, aka Dagens dam i sociala medier. Nils Hjort har skrivit texterna om kvinnorna och det är dem och Wikipedia som ligger till grund för mina texter om inget annat anges.

Elin av Skövde levde på 1100-talet och är Skövdes skyddshelgon tillika den som pryder Skövdes stadsvapen. Hon ska ha skänkt Skövde en kyrka. Enligt legenden blev hon uppfostrad kristen och gifte sig sedan med en rik man och fick många barn. Efter hans död fick hon ärva mycket pengar och la dem på att göra välgärningar i Herrens namn. Hon skulle senare hamna i problem då hennes elaka svärson som slog hennes dotter, mördades. Var hon inblandad? Det är inte helt omöjligt och det var vad svärsonens släkt trodde.

Hon reste på en pilgrimsresa till Jerusalem, men vid hemkomsten till Götene överfölls hon av svärsonens släkt. Hon blev mördad och av med ett finger. Mirakel började ske kring hennes kvarlevor och det gjorde att hon senare helgonförklarades. Fingret blev en viktig symbol. Hon blev berömd, även i grannländer, men reformationen gjorde allt för att radera henne ur historien. Det är därför det är svårt att veta vad som är sant och inte. Men fingret finns kvar i Götene kyrka.

Jag visste inte så mycket om Elin av Skövde innan jag läste i kalendern. Nu kommer jag absolut att besöka hennes grav i Skövde kyrka när jag kommer dit och nog kräva ett litet stopp i Götene för att se hennes finger!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.