Månadens feminist: Thit Jensen

Thit Jensen

Kort fakta

  • Född 1876 i Farsø och död 1957 i Bagsværd utanför Köpenhamn.
  • Debuterade som författare 1903 med To søstre.
  • Syster till nobelpristagaren i litteratur, Johannes V Jensen.

Thit Jensens feministiska gärning

Thit Jensen föddes som Marie Kirstine Dorothea Jensen i den danska orten Farsø på norra Jylland. Hon var äldst dottern och nummer fyra i syskonskaran på tolv syskon. Hennes näst äldsta storebror var nobelpristagaren Johannes V Jensen som fick nobelpriset i litteratur 1944. Hon hade även en lillebror som var konstnär och som dog endast 29 år gammal, Hans Deuvs.

Som barn hade hon svårt att få ro och snickrade sig därför en liten bänk som hon ställde på sin syster Annas grav. Där satt hon och fick vara ifred. Senare i livet skullehon komma i kontakt med spiritismen och trodde på ett band mellan levande och döda.

1903 romandebuterade Thit Jensen med boken To søstre. Den och hennes följande böcker handlade om kvinnor och kvinnors situation i samhället. Hon var mycket kritiskt till kvinnans ställning. Hennes mest feministiska bok skulle komma senare, 1919 efter hennes egen uppslitande skilsmässa. Den erotiske hamster, eller Erotisk stöld som den heter på svenska, handlar om otrohet och hur kvinnor förväntas agera. Hennes elva år yngre man hade lämnade henne för hennes bästa vän. Det liknar mycket handlingen i Erotisk stöld.

Hon lyckades att reta upp folk rejält. Värst blev det när hon var en stark förespråkare för barnbegränsning och det gick så långt att hon ströks från att få författarstöd från staten. Författarförbundet protesterade och det hela avgjordes av statsministern som ansåg att hon ju får stöd för sina litterära kvaliteter och inte sina politiska åsikter och att hon därför fortsättningsvis ska så stöd. Men hon kunde stundvis knappt visa sig ute för allt hat hon stötte på, ibland var det så illa att folk kastade sten efter henne (källa).

Under senare delen av sitt liv skrev hon flera historiska romaner och det är för dessa hon blev mest känd. På senare tid har även hennes samtida romaner uppmärksammats, just för sitt kvinnoperspektiv. Thit Jensen avled 1957, 81 år gammal.

Thit Jensen och jag

Jag upptäckte henne när jag skulle leta efter om det fanns något museum över hennes bror Johannes V Jensen. Det fanns ett över honom och hans syster och då läste jag vidare om henne. Då upptäckte jag en hängiven feminist och författare som jag verkligen hade lust att läsa mer om. Jag beställde Erotisk stöld på Bokbörsen, men så blev den liggande. I ett avsnitt av Badhotellet låg Bertha Frigh och läste och hennes beundrare kom in och menade sa att han inte var förvånad över att hon läste Thit Jensen, då tänkte jag att jag också måste läsa henne. Thit Jensen är alltså så känd i Danmark att det går att göra en sådan ref i ett känt TV-program och så totalt okänd i Sverige. Det gjorde mig mer nyfiken på att läsa mer om feminismen i våra grannländer!

Jag upptäckte till min stora förvåning och glädje att en stor del av Thit Jensens böcker finns tillgängliga på Storytel! Nu ska jag läsa mer på danska!

Bok av Thit Jensen som jag läst och recenserat

Erotisk stöd 1919

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.