Månadens feminist: Netta Barzilai

Netta Barzilai

Kort fakta

  • Född 1993 i Hod HaSharon, Israel.
  • Vann Eurovision Song Contest 2018 med låten Toy.
  • Fick efter Eurovison kontrakt på ett New York-baserade skivbolag.

Netta Barzilais feministiska gärning

Netta Barzilai var musiker och spelade bara på små ställen. För att få lite fler spelningar och få ihop till hyran bestämde hon sig för att ställa upp i HaKokhav HaBa, den israeliska uttagningen till Eurovision, berättar hon för Hanna Fahl på DN inför Eurovision 2018. Hon vann hela tävlingen och det blev mycket större än Netta någonsin kunnat ana.

Hon kör en speciell musikstil där hon jobbar med en loopbox som innebär att hon samplar ljud och rytmer medan hon spelar. Före hon köpte den spelade hon mest blues. Loopboxen fick inte följa med till Eurovision, utan där använde hon sig av kören och den förinspelade musiken.

Låten hon ställde upp med i Eurovision hette Toy och handlade om metoo. Den har – följaktligen – ett feministiskt budskap och innehåller bland annat textraden: ”Welcome boys, too much noise, I will teach ya”. Till Hanna Fahl berättar Netta om metoo i Israel och hur den påverkat människor:

– Det påverkade mycket. Kvinnor börjar hitta sina röster igen, i en ny sorts feminism som tar vad den förtjänar och inte bara sitter på en stol någonstans och önskar att saker var annorlunda. Vi måste göra skillnad – själva. På ett lustfyllt sätt, med ett leende – det är den sortens feminism jag vill ha.

Netta Barzilai och jag

Jag såg Eurovisionfinalen i Lissabon, dock ej på plats utan i ett vardagsrum i Cascais. Även om låten Toy inte är något jag normalt gillar så blev det en spännande final som kom att stå mellan den speciella feministiska Netta och den mer traditionella Eleni Foureira från Cypern, vars framträdande man inte precis kan kalla feministiskt. I det valet hejade jag förstås på Israel. Nu drar Eurovision igång för året och jag passar på att ha ett lite ESC-tema på bloggen den här veckan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.