Månadens feminist: Helen Suzman

Helen Suzman

Kort fakta

  • Född den 7 november 1917 i Germiston i Sydafrika, död 1 januari 2009 i Johannesburg.
  • Var ledamot av Sydafrikas parlament 1953-1989.
  • Nominerades till Nobels fredspris två gånger.

Helen Suzmans feministiska gärning

Helen Suzman var kanske främst en kämpe för mänskliga rättigheter och framförallt mot apartheidsystemet i Sydafrika, men hon var icke desto mindre också en förkämpe för kvinnors rättigheter. Hon gifte sig redan vid nitton års ålder och fick barn strax efter att andra världskriget bröt ut. Hon ville göra sitt för kriget, men armén ville inte ta emot en kvinna som nyss fött barn. Hon valde då att gå färdigt sin utbildning istället.

På universitetet fick hon upp ögonen för politik. Hon tyckte att det var hemskt att svarta diskriminerades och när hennes parti förlorade regeringsmakten till nationalistpartiet som stött Tyskland under andra världskriget, blev hon mycket bekymrad. Hon kom in i parlamentet 1953 för United Party. Partiet valde dock att tillslut acceptera raslagarna och det kunde Suzman och flera andra inte acceptera. När omröstningen skedde vägrade hon och andra medlemmar i partiet att lägga en röst utan istället tågade de ut ur parlamentet.

De som lämnade United Party bildade Progressive Party, men de förlorade alla platser i parlamentet 1961 -utom ett, Helen Suzmans. Efter valet 1961 ska Sydafrikas premiärminister Hendrik Verwoerd ha sagt (källa Wikipedia) att han aldrig räknat med Progressive Party som en kraft och att han redan räknat ut Helen Suzman. Hon konstrade med att hela världen har räknat ut honom.

Suzman var ensam parlamentariker för sitt parti fram till 1974 och den tiden utnyttjade hon väl, trots att hon inte hade någon att prata med. Hon höll mång tal och opponerade sig mot nya raslagar och och diskriminering. En gång anklagade en minister henne för att skämma ut Sydafrika med sina frågor. Hon svarade att det inte var hennes frågor som var pinsamma, utan deras svar. Hennes ställning som parlamentariker gjorde att hennes frågor och texter var garanterade att publiceras.

Efter 1974 växte motståndet mot apartheid bland vita och Progressive Party växte. Då fick Suzman en partigrupp och behövde inte lägre agera ensam. Förutom motståndet mot apartheid så var det kvinnors rättigheter som låg henne varmast om hjärtat, främst svarta kvinnors rättigheter. Frågor hon kämpade för var skilsmässa och abort samt äganderätt för svarta kvinnor. Hon har vunnit stor respekt hos Nelson Mandela, men hon har inte dragit sig för att kritisera ANC, som hon inte tyckte levde upp till förhoppningarna.

Helen Suzman dog i sömnen 91 år gammal i sitt hem i Johannesburg.

Helen Suzman och jag

När Sydafrika blev temaland för nästa års bokmässa tänkte jag att jag borde gräva ner mig lite i den sydafrikanska litteraturen. Jag vill läsa om deras smutsiga historia, för den fascinerar mig lika mycket som den äcklar mig. Jag vill läsa berättelser både ur svarta och vitas perspektiv och jag började med Helen Suzmans biografi In no uncertain terms. Boken är oerhört fascinerande och jag ser mycket fram emot att läsa mer i den.

Bok av Helen Suzman som jag just nu läser

In no unsertain terms 1993

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.