Månadens feminist: Gloria Steinem

Gloria Steinem

Kort fakta

  • Född 1934 i Toledo, Ohio.
  • Grundande den feministiska tidskriften Ms Magazine.
  • Sågs som en ledare inom den amerikanska feministiska rörelsen på 70-talet.

Gloria Steinems feministiska gärning

Gloria Steinem växte upp med en far som var resande försäljare med en instabil inkomst och en mor som tidigt fick ett nervöst sammanbrott och var sängliggande långa perioder. När föräldrarna skilde sig blev det än svårare ekonomisk för modern, som hade svårt att behålla ett jobb under någon längre tid. Detta ska ha präglat Steinem och fått henne att se samhällets orättvisor.

Steinem utbildade sig till journalist och 1962 skrev hon en artikel om preventivmedel och hur kvinnor tvingas välja mellan jobb och äktenskap. Det var ett år före Betty Friedan kom ut med boken Den feminina mystiken som fortfarande är en stor klassiker bland feministisk litteratur från den andra vågens feminism. Men det var 1969 som hon skulle slå igenom som feministisk ledargestalt. Då publicerades essän After Black Power, Women’s Liberation.

Samtidigt som hon var skribent och debattör, var hon också aktivist. Hon kämpade för feministiska frågor såsom abort (hon hade själv gjort en) och kvinnlig frigörelse, men också mot Vietnamkriget och apartheidregimen i Sydafrika. Hon har blivit arresterad för sin aktivism.

1972 grundade hon den feministiska tidskriften Ms Magazine tillsammans med Dorothy Pitman Hughes, en afroamerikansk feminist och aktivist. Tidskriften blev omåttligt populär och den tog stora ställningstaganden för kvinnors rättigheter. Bland annan lät de Wonder Woman pryda omslaget när den gamla seriehjältinnan förlorat alla sina krafter. Efter det skulle hon återfå dem.

När Shirley Chrisholm kandiderade till demokraternas presidentkandidat 1972, kandiderade Steinem till delstatsdelegat, men förlorade. Hon hade ett stort inflytande på den feministiska rörelsen och blev en stor symbol för den. Hon har sagt om detta:

”Jag tror att det är något av en slump att jag blev symbol för kvinnorörelsen. En kvinnlig kongressledamot, till exempel, kan identifieras som en kongressledamot. Det betyder inte att hon skulle vara mindre feminist men hon identifieras med den närmaste manliga motsvarigheten. Tja, jag har ingen manlig motsvarighet så pressen måste identifiera mig med rörelsen. Jag antar att jag skulle kunna benämnas som en journalist, men eftersom Ms. är en del av en rörelse och inte en vanlig tidskrift, identifieras jag med rörelsen. Det finns inget annat fack att stoppa in mig i.”

Efter 70-talet har den amerikanska feministiska rörelsen inte varit lika framgångsrik, men Gloria Steinem har aldrig slutat att kämpa för feminismen. Hon har föreläst och skrivit till alldeles nyligen om hon inte fortfarande gör det. Hon gifte sig 2000, men hennes make dog bara tre år senare i cancer. Steinem själv har haft bröstcancer på åttiotalet och nervsjukdomen trigeminusneuralgi på nittiotalet. Av hennes webbplats att döma är hon fortfarande en mycket aktiv feminist.

Gloria Steinem och jag

Gloria Steinem är en feminist jag hört talas om, men egentligen aldrig riktigt tagit reda på mer om. Mer information om hennes liv hade jag kunna få om jag läst hennes bok  Moving beyond words, som sedan flera år stått oläst i min bokhylla. Nu ligger den i magasin, så jag får väl ta och läsa den till hösten. Jag fick veta mer när jag såg den fantastiska TV-serien Mrs America på Netflix. Det är för att att jag sett den som jag nu under sommaren har en månadens feminist-speciell med feministerna från den TV-serien. Nästa feminist kommer den 3 juli.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.