Jeffrey Epstein-dokumentären på Netflix

Filthy Rich

Ska man ägna sina fredag och lördagskvällar åt att se på en dokumentär? Och en om pedofili och trafficking dessutom? Jag och min man valde att se Jeffrey Epstein-dokumentären Filthy Rich på Netflix och den var mycket välgjort och fruktansvärt skrämmande.

Jeffrey Epstein var en person som hade förmåga att charma sin omgivning och hade vänner högt upp i samhällshierarkin. Det finns bilder på honom med bland andra Bill Clinton och Prins Andrew. Han omgav sig också av många vackra – mycket unga – flickor. Mer än en gång utreddes han för pedofili, men han verkade aldrig kunna åka fast.

2008 dömdes han för första gången, men under det 13 månader långa fängelsestraffet fick han möjlighet att lämna fängelset för att jobba och han kom och gick lite som han ville. Samtidigt ingicks en överenskommelse med då statsåklagare Alexander Acosta att han skulle ha immunitet mot federala åtal. Han dömdes för våldtäkt mot en flicka, samtidigt som åtalet innehöll 36 offer.

Det är inte bara Epstein som pekas ut. Hans advokat uttalar sig i filmen och förnekar att han varit inblandad. Prins Andrews pekas ut av en kvinna och han har tidigare gjort en intervju där han försöker rentvå sig. Det foto av dem båda finns, ett foto som Prins Andrew påstår att han helt glömt att det någonsin tagits. Bill Clinton förekommer också, men bara att han varit på Epsteins ö, inte att han ska ha legat med några där. Det lämnas till oss att fundera på vad han gjorde där och varför han hårdnackat förnekar att han någonsin varit där.

Jag funderar mycket över Epsteins före detta flickvän Ghislaine Maxwell, som av flera kvinnor pekas ut som en drivande i sexhandeln kring Epstein. Det var många kvinnor som erkänner att de också rekryterat unga kvinnor till sexhandeln eftersom de då fick mer pengar. De var själva offer, så få ser väl dem som gärningsmän i det hela. Men hur var det med Ghislaine Maxwell? Hade hon börjat som ett offer och senare fått högre status? Jag hade önskat lite mer fokus på henne även om hon inte ville uttala sig.

Det är oerhört intressant med var gränsen mellan offer och förövare går. Den överlappar ju ofta. Jag skulle ändå säga att det finns en gräns och de kvinnor som gjort sig skyldiga till fasansfulla brott tillsammans med en dominerande partner, kan inte alltid avfärdas som just offer. Det vore att nedvärdera kvinnor till att inte kunna göra egna val. Därmed inte sagt att en tonårsflicka som blivit rekryterad till prostitution, som i sin tur värvar fler, är en förövare. Ett eget program om bara Ghislaine Maxwell hade varit otroligt intressant!

Dokumentären är välgjord och det är flera kvinnor som kommer till tals. Men jag funderar ju över alla andra kvinnor som inte är med. Och de som fortfarande är minderåriga. Det hugger i hjärtat när jag tänker på hur fruktansvärt många liv han måste ha förstört. Se dokumentären om du orkar. Det är mycket bra beskrivet hur makt och kontakter kunde göra att en så fruktansvärd man som Epstein kunde gå fri så länge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.