Månadens feminist: Deborah Feldman

Deborah Feldman

Kort fakta

  • Född 17 augusti 1986 i New York.
  • Uppvuxen i ett ultraortodoxt judiskt hem i Williamsburg.
  • Debuterade som författare 2012 med boken Unorthodox.

Deborah Felmans feministiska gärning

Deborah Feldman föddes in i ett ultraortodoxt judiskt community i Willamsburg i New York. Hon växte upp hos sin farmor och farfar, som båda var förintelseöverlevare. Hennes mamma hade blivit utesluten ur gemenskapen och hennes pappa ansågs inte kunna uppfostra henne själv. Hon giftes bort när hon var 17 år och fick en son. Det var när sonen föddes som hon har sagt att hon förstod att hon inte skulle kunna stanna och låta honom växa upp i samma miljö som hon.

Hon lyckades få sin man att gå med på att hon pluggade och väl på universitetet började hon att få kontakt med världen utanför. Hon började bära jeans och högklackade skor. Hon har sagt till The Guardian att hennes roll i den chassidiska gemenskapen var att vara fru och mamma. När hon behandlades som en jämlike av sina klasskamrater och lärare på universitetet sög hon i sig det som om det varit solsken efter regn.

Hon började blogga anonymt och kallade bloggen Hasidic feminist. Där kunde hon skriva om sina äktenskapsproblem och om sex och känslor. Hon var inte ärlig mot sin man. Hon sa att hon studerade ekonomi, men i själva verket läste hon litteratur. 2010 lämnade hon sin man och den chassidiska gemenskapen.

2012 gav hon ut sin självbiografi Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots. Den handlar om hennes uppväxt och det är den boken om den nya Netflix-serien från 2020 löst baserar på (de som sett serien kan konstatera att ovanstående beskrivning inte helt stämmer överens med serien). Hon har givit ut en bok till. Exodus, som kom 2015, är en fortsättning och handlar om hennes liv som ensamstående mamma.

Idag bor och verkar Deborah Feldman i Berlin. Hennes böcker har översatts till tyska och har blivit mycket populära i landet.

Deborah Felman och jag

Jag såg Unorthodox i påskas och blev intresserad av författarens liv och boken bakom. Serien är bara löst byggd på Deborah Feldmans liv och nu skulle jag vilja läsa den verkligen historien bakom att ha lämnat ett liv i ett ultraortodoxt judisk samhälle. Det är spännande att sådana communitys finns i Willamsburg, som annars är så känt för att vara alla hipsters våta dröm. Dessutom ligger Manhattan bara en bro bort.

Boken Unorthodox finns på Storytel och jag har redan börjat lyssna!

Böcker av Deborah Feldman som jag vill läsa

Unorthodox 2012

Exodus 2015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.