Berömda och glömda idrottskvinnor: Ada Hegerberg

Ada Hegerberg

Ada Hegerberg är en norsk fotbollsspelare som tidigare i år fick motta det prestigefulla priset  Ballon d’Or, som den franska tidningen France Football delar ut till världens bästa fotbollsspelare. Sedan 2018 delas priset inte bara ut till världens bästa manliga spelare, utan även kvinnliga. När Ada Hegerberg tog emot priset som först kvinna någonsin, fick hon en fråga om hon kunde twerka.

2013 spelade Ada Hegerberg EM.final på Friends Arean i Solna. Norge tog silver och jag satt på läktaren. Det var stort att se, även om jag såklart hade önskat att Sverige spelade final. Då var Hegerberg en viktig spelare i landslaget, men idag spelar hon inte VM. Sedan 2017 bojkottar hon landslaget för att Norska Fotbollförbundet inte gör tillräckligt mycket för att förbättra för damfotbollen.

Sedan 2014 spelar Hegerberg i det franska klubblaget Olympique Lyonnais. Hon har tidigare spelat i Tyskland och i norska Toppserien. 2018 vann hon både franska ligan och Champions League och gjorde åtskilliga mål.

Om vi återgår till inledningen så fick alltså en av världens bästa fotbollsspelare på en prisutdelningen frågan om hon kunde twerka. Den som inte kan dansen får en genomgång här. Såklart lägger jag ingen värdering i dansen som sådan, men eftersom den fokuserar på rumpan så kan den nog av många ses som en ganska sexig dans. Men egentligen spelar det inte så stor roll om den är sexig eller inte. En fotbollsspelare som precis vunnit ett pris, ska inte behöva svara på frågor om dans. Ada Hegerberg sa nej och gick av scenen.

Tysklands seger i fotbolls-EM

Finalen i fotbolls-EM 2013.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.