Kort fakta
- Född 1909 i Uppsala, död 1987 i Stockholm.
- Svensk journalist, kåsör och krigskorrespondent.
- Levde i en regnbågsfamilj decennier före det blev socialt accepterat.
Barbro ”Bang” Alvings feministiska gärning
Barbro Alving föddes 1909 i Uppsala och hon var dotter till en författare och en lektor. Hon började sin journalistiska bana 1928 på Stockholms Dagblad för att samma år bli redaktionssekreterare på Idun. Hon använde signaturen Bang och snart blev hon ett med den. 1934 gick hon vidare till Dagens nyheter, där hon blev kvar till 1959.
1926 fick Alving uppdraget att resa till Tyskland för att bevaka olympiaden i Berlin. Hon var något av en ofrivillig sportjournalist eftersom hon inte var särskilt intresserad av sport. Hon skrev kåserier om spelen och livet runtomkring. Uppdraget var att får människor som inte var så intresserade av de olympiska spelen, skulle läsa krönikorna. Den som läst dem ser också hur Alving inte kan låta bli att ge kängor åt rådande könsroller. Krönikorna blev hennes journalistiska genombrott.
Birger Lundquist var illustratör på DN och han var gift, men kom ändå att bli far till Alvings dotter Ruffa. Kort efter dotterns födelse flyttade Alving ihop med Loyse Sjöcrona och bildade familj med henne. Det var Loyse som tog hand om Ruffa när Alving var ute och reste i tjänsten. Fadern var också med på ett hörn, så familjen var sannerligen långt före sin tid. 1938 var utomäktenskapliga barn fortfarande något de flesta skämdes över och ensamstående kvinnor hade det mycket svårt.
Sin feministiska bildning fick hon av Elin Wägner, som hon borde lärt känna under tiden på Idun. Hon var även, precis som Wägner, pacifist. Hon gick så långt att hon vägrade att inställa sig till civilförsvarövningar 1951 och eftersom hon inte åberopade religiösa skäl, fick hon sitta i fängelse. 1956 kom hennes bok Dagbok från Långholmen, som handlade om tiden i fängelset. När Elin Wägner dog samlade Alving ihop ett stort material som lämnades till Ulla Isaksson och Erik Hjalmar Linder, som skrev en gedigen biografi över Wägner.
Barbro Alving ar också varit krigskorrespondent och rapporterat från Spanska inbördeskriget och andra världskriget. Hon jobbade för DN, men tidningen och Herbert Tingstens hållning i frågan om Atlantpakten, gjorde att Alving tvingades sluta på tidningen. Hon skulle sedan bli Kärringen mot strömmen i Vecko-Journalen, där hon delgav läsarna glimtar ur sitt eager vardagsliv, med sin ovanliga familj.
Barbro ”Bang” Alving och jag
Jag läste henens Dagbok från Berlinolympiaden och förstod genast henne storhet och popularitet. Jag tänkte på henne nu när det är fotbolls-EM att jag ville skriva om en feminist och sportjournalist. Nu var Bang inte en renodlad sportjournalist, men hon har haft ett sådant uppdrag och hon är en spännande feminist och kvinna och tyckte att hon fick passa fin som månadens feminist nu under EM.
6 kommentarer
Hoppa till kommentarformuläret
Jag älskar Bang! Läste nyligen antologin Bangs Bästa med ett fantastiskt urval, hon hade sån bredd, och så mycket djup under det som först verkar glättigt och trivsamt.. som du säger – vassa kängor och mycket politik mellan raderna.
https://bokofog.wordpress.com/2021/06/05/fran-krigskorrespondent-till-torpargumma-bang/
Författare
Åh, måste verkligen läsa den! Kan rekommendera dagbok från Berlinolympiaden också. En trevlig krönikesamling från en ickesportintresserad feminist och antinazist.
I Bangs Bästa var just ett par krönikor från Berlin-OS med – helt otroliga. Och från spanska inbördeskriget.
Författare
Ah, såklart. Jag älskade den boken. Måste genast införskaffa hennes bästa!
Hurra! Jag har älskat Bang ända sedan jag av en slump började läsa hennes kåserier som tonåring och ännu mer när jag började läsa de allvarliga reportagen också. Fantastisk skribent med ett minst lika spännande liv.
Författare
Verkligen! Hon skrev helt fantastiskt och var en så fascinerande person.