Män förklarar saker för mig del 2: British Airways är inget bussbolag

Efter mitt inlägg i förrgår om mansplaining har jag fått flera frågor om vad det är och jag kände då att jag bör skriva mer om det. Ordet är så bra och det behöver spridas. Det är ju när vi har ord på saker som vi också kan prata om det. Och kan vi prata om det och dela med oss av våra erfarenheter så kanske vi kan få ett stopp för detta oerhört irriterande beteende. Mansplaining är alltså när män förklarar saker, utan att egentligen blivit tillfrågade.

I torsdags berättade jag om en kille som förklarade för mig vem som var Hollands bästa fotbollsspelare genom tiderna samt för min kompis att Grean Pearl var ett dyrt toppenvin. Idag handlar det om en man som svarade på mina frågor innan jag hann att ställa dem.

Händelse:
Jag skulle åka till New York med British Airways och möttes av att jag ska checka in själv. Detta var 2008 och jag var inte så van vid denna procedur. Vid incheckningen skulle adress i New York anges och jag blev osäker eftersom jag skulle bo på två olika ställen i USA. Jag skulle även vara några dagar i Washington DC, men kunde bara skriva in en adress. Jag antog att det räckte med en adress, men tänkte att jag kunde fråga för säkerhets skull. Jag var trött och stressad och inte den mest snabbtänkta denna dag.

Dialog mellan mig och manlig personal på British Airways på Arlanda:
Jag: Jo jag undrar det här med adress vid incheckningen.
Han: Ja?
Jag. Jag ska åka vidare…
Han: Vart då?
Jag: Till Washington.
Han: När?
Jag: På tisdag.
Han: Då far du ditt boardingcard då.
Jag: Alltså nej, jag ska inte flyga dit utan åka buss.
Han: Men lilla fröken, British Airways ar ett flygbolag och inget bussbolag, vi tillhandahåller inga bussbiljetter.

Trots förnedring funderar jag på en ny fråga:
Jag blev osäker på om biljetterna var rätt eftersom jag skulle åka till och från olika flygplatser.

Dialog mellan samma personer som ovan:
Jag: Kan det vara så att man åker till JFK och hem från Newark?
Han: Hehe, ja varje resenär bestämmer själv hur han eller hon väljer att planera sin resa.

Den här Hanna var 31 år och inte 21 som den Hanna jag berättade om i förrgår. Så den här Hanna gick tillbaka och skällde ut honom och sedan anmälde honom i informationsdisken. Anmälan verkade ta emot med stort allvar eftersom tjejen jag pratade med sökte upp mig vi gaten och ställde följdfrågor och sa att chefen tog det på stort allvar. Mannen hade ett utseende som var lätt att beskriva och det fanns uppenbarligen inte två liknande så hon visste direkt vem han var.

Det här kanske inte är den mest klockrena mainsplaining jag kan beskriva, men jag tycker ändå att det räknas då mannen jag pratar med förklarar för mig att British Airways inte är ett bussbolag, något jag helt uppenbart förstår. Han lyssnade inte på mina frågor, utan svarade på något annat, mycket mer irrelevant, som jag om jag var totalt dum i huvudet kanske skulle kunnat fråga om. Förlöjligande och manspaining i ett.

2 kommentarer

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379
  • Niklas5 juli, 2014 kl. 10:25
  • Svara

  Skulle köpa ett kontantkort till en iPad och gick in på Phone House i Nordstan i Göteborg.
  – Hej, jag behöver ett kontantkort till en iPad.
  – Men du vet att man inte kan ringa med en iPad? Det är inte som en telefon.
  – … Jo, det vet jag, det är därför jag säger att det ska vara till en iPad så att jag får ett kontantkort för datatrafik.
  – Men har du en iPad 3G då, för WiFi-versionen kan du inte använda för 3G-nätet.

  Totalt förnedrad av den här fantatiska säljaren. Trots att jag är man och både längre, vitare och äldre (men inte så mycket äldre) än han. Besserwissrar finns det gott om, och det drabbar även män. Säkert finns det många gånger ett inslag av könsdiskriminering, men inte alltid.

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379

   Ja, det drabbar också män, men det är nästan alltid män som utsätter andra för det. De kvinnor som håller på så kommer sällan undan med det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.