Lucka 8: Tita och Pedro i Kärlek het som chili

Kärlek het som chili

Idag skriver jag om en riktig klassiker från Mexiko. Kärlek het som chili är skriven av Laura Esquivel och har även blivit film. Boken handlar om Tita och Pedro, men där Pedro gifter sig med Titas syster för att Tita måste förbli ogift och ta hand om sin mor.

Tita och Pedro kan inte få varandra på grund av konventioner och istället för att bli hans fru, blir Tita Pedros hushållerska. Hon kan laga mat och hon kan kontrollera människors känslor genom sin man och det gör hon med besked. Hon kan till exempel få dem att gråta, genom att gråta i maten. Kärleken till Pedro är mest blickar, men vi kommer att få mer.

Tita kommer så småningom att behöva välja mellan passion och trygghet och eftersom jag läste boken som vuxen var jag inte helt säker på att valet hon gjorde var rätt. Jag kan tänka mig att en yngre publik, inklusive mig själv som yngre, skulle uppskatta det mer. Det skulle vara intressant att se filmen för att se hur de vinkar det.  Annars är det ju det som är det fina med böcker, vi får själva tolka texten.

2 kommentarer

 1. Åh, den filmen minns jag! Jag har inte läst boken men filmen tyckte jag mycket om. Men det är 30 år sedan den kom så jag vet inte om den står sig än.

   • Hanna10 december, 2023 kl. 10:02
    Författare
   • Svara

   Njae, det gör den väl inte. Har dock inte sett filmen ska sägas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.