Jag har skrivit om att fly från sitt hemland, något som skildrats på flera håll i världen. Idag ska det handla om att ha hittat ett nytt hemland. Böckerna det ska handla om idag är skrivna av personer som har rötter i andra länder, men som i större delen av sitt liv (eller hela sitt liv) levt i ett annat land. Böckerna är utgivna i det nya landet. Såklart går gårdagens och dagens böcker i varandra och flera böcker innehåller både flykt och anpassning i det nya landet.
En av de roligaste böckerna jag läst på temat att vara invandrare är The fat black women’s poems av Grace Nichols från Guyana. Hon skriver i sina satiriska dikter hur det är att vara svart i London.
En annan bok som också utspelar sig i Storbritannien är Erotic stories for punjabi widows av Balli Kaur Jaswal (boken finns på svenska som Erotiskt skrivande för ensamma änkor). Där handlar det om en kurs i engelska som utvecklar sig i en kurs om hur man skriver erotiska texter och indiska kvinnors innersta förbjudna tankar.
Sofi Oksanen är finska, men står med ett ben i Finland och ett i Estland. Stalins kossor handlar om fördomar mot estniskor, så kallade ”rysshoror”. Huvudpersonen i boken tar efter sin mamma gör allt för att inte få det skällsordet. Hon är själv så kallad andra generationens invandrare.
I Ryssar är sådana som gillar björkar av Olga Grjasnowa konfronteras en tysk kvinna med sina rötter. Huvudpersonen är, liksom författaren, judinna som är född i Azerbajdzjan.
Atlantens mage av Fatou Diome är en gripande historia om en storasyster som flyttar till Paris från Senegal och en lillebror som vill komma efter. Livet i Paris för en senegales blir dock inte alls som storasystern tänkt sig och hon försöker avråda sin bror från att komma.
När duvor flyger av Melinda Nadj Abonji handlar om att vara flykting från Bosnienkriget. Här kommer huvudpersonerna, liksom författaren själv, från Vojvodina i Serbien. De tillhör en ungersk minoritet. Boken handlar om barndomen i Vojvodina och tonårstiden i Schweiz. Författaren bor sedan länge permanent i Schweiz.
En annan bok från Balkan och att vara invandrare är Blattejävlar av Goran Vojnovic. Här handlar det om bosniska invandrare i Ljubljana i Slovenien.
En annorlunda bok om att invandra är Julie Otsukas bok Vi kom över havet, om de japanskor som importerades av amerikanska män och som inte sällan fick fruktansvärda liv i sitt nya hemland.
Till Kanada kom Kim Thúy från Vietnam. Hennes bok Mãn handlar om att vara invandrare i Kanada och att hanka sig fram i restaurangbranschen.