Lucka 5: Edith Södergran

Edith Södergran

Nu kommer vi till den första finlandssvenska författaren i årets kalender. Edith Södergran är en av det största svenskspråkiga poeter som världen skådat. Hon var också en av de första svenskspråkiga modernisterna. Hon debuterade som 24-åring 1916 med diktsamlingen Dikter och hon skulle ge ut fyra diktsamlingar under sitt liv. Hon dog när hon bara var 31 år i tuberkulos.

Edit Södergran hade ett nära förhållande till sin mamma, som ska ha kommit från en släkt där kvinnans ställning var stark. Modern var den som läste dotterns dikter först. De dikter Edith skrev var ofta kopplade till kvinnofrågor och i debutsamlingen finns den kanske mest kända dikten med. Raderna nedan har ni säkert läst flera gånger:

Du sökte en blomma
och fann en frukt.
Du sökte en källa
och fann ett hav.
Du sökte en kvinna
och fann en själ –
du är besviken.

Det var inte bara skrivande som intresserade Edith Södergran. Hon ägde också en kamera och tyckte om att fotografera. Nedan kan ni se en bild av ett vinterlandskap i Raivola i Karelen, dit familjen flyttat från S:t Petersburg, där Edith är född. Det finns oerhört mycket forskning om hur hennes dikter ska tolkas och vilka politiska sympatier hon hade. Jag rekommenderar den långa Wikipedia-artikeln om henne, om du vill veta mer.

Vinter i Raivola av Edith Södergran

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.