Lucka 4: Suzanne Brøgger

Suzanne BrøggerKort fakta

Född 1944 i Köpenhamn
Debuterade som författare med Fräls oss ifrån kärleken 1973
Medlem av Det Danske Akademi 1997

Suzanne Brøggers feministiska gärning

Brøgger växte upp med en styvfar som arbetade för FN och hon har gått i skolan i både Bangkok och Colombo. Hon blev senare journalist och gjorde många reportage från hela världen . Hennes mål var att bli författare. 1973 fick hon kontakt med ett förlag som var villiga att ge ut hennes bok Fräls oss ifrån kärleken. Det är en samling essäer om sex och kärlek och som många andra feminister på 70-talet så var Brøgger mycket för den kvinnliga sexuella revolutionen. Hon tyckte att äktenskap var att stänga in människor och att man inte borde hålla sig enbart till en person.

Idag är Brøgger medlem av Danska Akademien och hon skriver fortfarande böcker. Dock är hon kanske inte så sexualliberal som hon en gång var.  Sedan dess har hon nämligen hunnit gifta sig och få två barn. Det finns dem som tycker att hon svikit sina ideal, men själv anser hon att hon alltid varit trogen sig själv (se intervju i SvD 2008).

Suzanne Brøgger och jag

Jag läste hennes stora genombrottsbok Crème Fraîshe och var inte jätteimpad. Nu flera år senare tog jag tag i Fräls oss ifrån kärleken och kunde mer förstå hennes storhet. Dock skrev jag om den boken att den kändes som att den hade ett bäst-före-datum som hade passerats och i intervjun jag länkade till ovan verkar det som att hon också tycker det. När jag gjorde lite research för denna bloggpost så kände jag att det kanske är dags att läsa någon av hennes senare böcker, t ex Slöjan (se recension i DN 2010) eller Sølve.

Böcker av Suzanne Brøgger som jag läst och recenserat

Fräls oss ifrån kärleken 1973

Crème Fraîshe 1978

1 ping

  1. […] Suzanne Brøgger […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.