Brøgger, Suzanne; Fräls oss ifrån kärleken; 1973

Fräls oss ifrån kärlekenDen har stått länge i min bokhylla och nu har jag äntligen läst den. En 70-talsklassiker av en Danmarks mest kända feminister. Boken innehåller flera debattinlägg som alla handlar om sex och kärlek. Kapitlet som bär samma namn som boken är det mest kända och ingår även som ett kapitel i Kvinnopolitiska nyckeltexter.

Boken är ett debattinlägg mot manssamhället och Brøgger ifrågasätter kvinnorollen, kärleken och det monogama äktenskapet. Hon menar att man inte bör begränsa sin kärlek till en person och att evig trohet stänger in människor och hindrar dem från att leva ut sina känslor. Kvinnorollen begränsar kvinnor och kärnfamiljen är av ondo. Gammal hederlig sjuttiotalsfeminismretorik.

Det känns lite som att denna – för många – feministiska bibel, har ett bäst-före-datum och att det är passerat med ganska många år. (När jag googlade boken ser jag in en DN-artikel, att till och med Brøgger till viss del själv tycks hålla med om det.) Trots det är det har hon många poänger som håller än idag, och kapitlet där Brøgger berättar om när hon blev våldtagen i Uzbekistan, var nog det som berörde mig mest. Hon blir våldtagen eftersom hon har haft utsvävande sex med andra män. Då förbrukade hon sin rätt att säga nej. Det känns igen. Det finns män med den unkna kvinnosynen än idag.

Läs mer: Adlibris

6 pingar

  1. […] Fräls oss ifrån kärleken 1973 […]

  2. […] Jag är även läst Suzanne Brøgger förut och då hennes mest kända verk, Creme Fraiche och Fräls oss ifrån kärleken. Jag har också läst om kvinnorna som hörde till Skagenmålarna. Nu ahr det kommit en film om […]

  3. […] Fräls oss ifrån kärleken – Suzanne Brøgger […]

  4. […] Fräls oss ifrån kärleken – Susanne Brøgger […]

  5. […] Fräls oss ifrån kärleken 1973 […]

  6. […] Jag är även läst Suzanne Brøgger förut och då hennes mest kända verk, Creme Fraiche och Fräls oss ifrån kärleken. Jag har också läst om kvinnorna som hörde till Skagenmålarna. Nu har det kommit en film om […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.