Linda Skugge i Neo om feminismen och högern

Magasinet NeoJag älskar Magasinet Neo, men jag är partisk, det är min mans tidning. Icke desto mindre är det en fantastiskt bra tidning. Senaste numret pryds av Jan Björklund och det är en riktigt bra intervju av honom i tidningen. men det är inte det som jag ska skriva om nu, utan om den recension som Linda Skugge skrivit. Jag har hyllat Skugge här på bloggen flera gånger och även om jag inte håller med henne om allt eller delar hennes feminism helt och hållet så har vi en sak gemensamt. Vi är feminister som röstar borgerligt. Det är inte alltid så populärt bland andra feminister och det fångar hon mycket bra i sin recension.

De böcker Skugge skriver om är Karolina Ramqvists Alltings början och Kristina Sandbergs Sörja för de sina. Jag har inte läst någon av böckerna (bara Sandbergs förra bok, del 1 i trilogin om Maj, Att föda ett barn). I båda böckerna antyds det att den socialistiska sidan är den goda och den borgerliga den onda. Ramqvists bok handlar om Saga som växer upp med en feministisk mor som lär henne allt. Hon har gott om pengar och bor på Söder. Skugge tycker att detta är lite av ett hån när huvudpersonen inte vill jobba samtidigt som hon är förbannad på det moderatstyrda Sveriges hårda klimat. Skugge har själv vuxit ut nära Malmvägen i Sollentuna och alltid jobbat hårt för att få råd att göra roliga saker. Men trots det är hon ond för att hon röstar fel. I Sandbergs bok blir huvudpersonen Maj tillsagd att hon måste rösta blått, men hon vill ju tänka efter. Såklart vill hon det,,men enligt Skugge ligger det en värdering i det om att hon fortfarande kan välja den goda sidan. Båda böckerna hyllas på de vänstervridna kultursidorna. Skugges slutsats är att solidariteten mot kvinnor gäller bara kvinnor som röstar rött.

Nu har jag inte läst böckerna och kan inte säga om Skugge har rätt eller fel i sin analys,  men jag tycker ändå att det är intressant för jag har hört det så många gånger förut. Är man inte vänster så är man ingen riktig feminist. Som tur är har jag träffat många vänsterfeminister som är vettiga och inte tycker så, men fortfarande är det många som anser att feminister som kan tänka sig ett kapitalistiskt system inte är värda att kallas feminister.

Bra Linda Skugge, för att du uppmärksammar det!

3 kommentarer

  • knyguziurkeG3 december, 2012 kl. 10:05
  • Svara

  Japp, jag har fått höra samma sak:Röstar du höger? -Då är du ingen feminist. Då ser du inte strukturer och då lägger du hela ansvaret på individen, alltså kvinnan…

  Å andra sidan så ligger ansvaret på oss liberaler att utveckla dessa frågor och tala mer om feminismen. Jag har faktiskt hört hur liberalernas ungdomsförbund (ej i Sverige) hävdade att det inte finns något behov för feminismen att existera eftersom liberalismen inkluderar alla och problem som tas upp av feminister inte behöver särskiljas ut…

  1. Jag har dock hört från liberalt håll att strukturer är marxism. Så visst har vi mycket att jobba med! Och även i liberala ungdomsförbundet här, iaf på min tid, fanns tankegångarna att liberalism räcker och att feminism är överflödigt.

 1. Hear, hear! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.