Lucka 21: Ellen Keys hem Strand i Östergötland

Krans 21Bakgrund

Ellen Key var en av de pionjärerna inom den svenska kvinnorörelsen. Hon är inte bortglömd idag, men det är inte alltid vi pratar om henne i positiva ordalag. Hon var nämligen särartsfeminist. Jag tycker dock att vi lägger det åt sidan, för i en tid då kvinnor inte hade rösträtt känns det som lite underordnat om man var likhets- eller särartsfeminist, så länge man kämpade för kvinnans rätt att delta i samhället på samma sätt som män. Och det gjorde verkligen Key. Hon föddes 1849 och dog 1926 och var en mycket inflytelserik person. Som så många andra feminister vid den här tiden hade hon inte mycket till övers för August Strindberg och det var ömsesidigt. I sin bok Svarta Fanor har Strindberg med en mycket osympatisk person vid namn Hanna Paj, som har många likheter med Ellen Key.

Resmålet

När Key bestämde sig för att inte köpa tillbaka sitt barndomshem byggde hon sig huset Strand vid Ombergs fot vid Vättern 1910 och där levde hon återstoden av sitt liv. Hon startade en stiftelse som skulle verka för att Strand blev ett ställa dit arbetande kvinnor kunde komma som inte hade råd att själva bekosta vila och rekreation. Än idag är Strand ett ställe du kan besöka och det är ett populärt resmål. Idag är det kvinnor som studerar som kommer dit för lugnet och den fantastiska miljön. Det finns även ett museum som är öppet från april till september.

Ta dig dit

Strand ligger i Ödeshögs kommun i Östergötland söder om Omberg.

Strand och jag

Strand var ytterligare ett ställe min svärmor hade velat besöka och vi pratade ofta om det. Jag vill fortfarande åka dit och jag tänker att det finns så mycket fantastiskt i Sverige att se den dagen min make har skaffat körkort och vi båda kan köra och åka på bilsemester med Hugo. Strand står definitivt på listan över saker jag vill se. En annan lite kul sak är att Strand ligger i närheten av Hästholmen, och det är en ort jag har känt till i hela mitt liv. Hästholmen ligger nämligen precis mitt emot Hjo, med Vättern emellan. I Hjo är mina föräldrar uppväxta och där bodde min mormor och morfar (min mormor bor där fortfarande) och ett kort tag även min farmor och farfar. Vid vackert väder kunde man se över till Hästholmen.

Ellen Keys Strand

Strand sett bakifrån med utsikt över Vättern. Visst blir man suger på att åka dit?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.