Lucka 21: 25 oktober 1955

Krans 21När jag gick på mellanstadiet fick vi läsa om flickan som var lika gammal som oss när hon dog, Sadako Sasaki. Vi fick läsa boken Sadako och de tusen papperstranorna som handlar om hennes kamp mot cancer. Hon var ett och ett halvt år gammal när en atombomb föll över hennes hemstad Hiroshima och när hon var elva år fick hon diagnosen leukemi. Hon avled på sjukhus i närvaro av sin familj den 25 oktober 1955.

Enligt en japansk legend får man sin högsta önskan uppfylld om man viker 1000 papperstranor och Sadako vek tranor i hopp om att en dag bli frisk. Enligt den bok vi läste på mellanstadiet hann hon vika 644 tranor innan hon dog och hennes klasskamrater vek resten. När jag nu läser på Wikipedia står det att det är en myt och att hon i själva verket hann vika över 1300 tranor. I vilket fall som helst är det en mycket sorglig historia som jag inte glömt, fast det var 25 år sedan jag läste den.

Sadako

Sadako Sasaki.

1 ping

  1. […] Emma som just nu är i Japan och reser runt. Hon lovade mig tidigare en bild på statyn över Sadako och idag fick jag den här på Facebook. Tack Emma! En dag ska jag se till att åka dit och titta […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.