Lucka 21: Susan Faludi

Kort fakta

Född 1959 i New York
Debuterade med Backlash 1991
Journalist och skriver för bland andra New York Times och Wall Street journal

Susan Faludis feministiska gärning

Susan Faludi kommer från en judisk familj och är född och har uppväxt i New York. Hennes mamma är journalist och hennes pappa fotograf. Hennes far är ungrare och överlevde förintelsen.

Under åttiotalet skrev Faludi artiklar om feminism i olika tidningar. Hon mötte mycket motstånd och det motståndet ledde så småningom fram till boken Backlash, där hon beskriver hur feminismens tappat mark sedan sjuttiotalet. Hon menar att sjuttiotalet var en glansperiod för feminismen då man tog avstånd från hemmafrulivet och krävde rätt till sin kropp och detta blev under åttiotalet en tillbakagång till femtiotals-idealen. Hon granskar TV-serier, filmer och andra medier som många glorifierar till hemmafruar och tar avstånd från abort.

Efter Backlash skrev hon Ställd – förräderiet mot mannen som bygger på intervjuer av amerikanska män som har svårt att leva upp till det mansideal som var produkten av andra världskriget.

Hon har även skrivit en bok om vad som hände efter 9/11, Den amerikanska mardrömmen, om att man där tog till gamla beprövade myter om hjältar och värnlösa kvinnor som behöver räddas. Brandmän blev symbolen för hjältarna och kvinnor och barn räddades. Hon menar att man här helt ignorerade de många kvinnor som hjälpte till att räddas folk och de många män som föll offer för terrorattacken. 9/11 ledde också till något av en backlash för feminismen.

Susan Faludi och jag

Jag hade länge Ställd liggande på mitt nattygsbord, men orkade aldrig börja. Så fick jag tag på Backlash och blev otroligt imponerad. Jag läste efter den Ställd, men det gick inte lika fort och jag fick läsa klart den enligt principen tio sidor om dagen. När hon lanserade sin sista bok Den amerikanska mardrömmen, kom hon till Sverige och jag träffade henne på Akademibokhandeln. Då tog jag bilden som ni ser ovan och när jag skulle ta den med min mobil, skrattade hon och sa att hon trodde jag skulle ringa.

Böcker av Susan Faludi som jag läst och recenserat

Backlash 1991

Ställd – Förräderiet mot mannen 1999

Den amerikanska mardrömmen eller bakhållet mot kvinnorna 2008

1 ping

  1. […] frontal feminism av Jessica Valenti: Eftersom det finns förlag som översatt Susan Faludi så förstår jag inte varför ingen vill ta sig an Valenti. Amerikanskt så det förslår, men […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.