Feministbibliotekets julklappstips 2011

Det är mindre än en vecka kvar till dopparedan. Förra året hade jag en feministisk julkalender som gick ut på att presentera en bok varje dag. I år läste jag på Ms Blog att de hade listat tio bra feministiska julklappar. Jag vill såklart inte vara sämre. Alla mina tips är inte för den som är ute i sista minuten, men en sak man klan göra är att då ge bort en bild på det som senare kommer på posten. Inte jättekul kanske, men bättre än inget!

1. Till den pålästa feministen som till synes har läst allt: En prenumeration på amerikanska Ms Magazine
Jag fick det av min man i julklapp förra året och det kunde inte bli en bättre present. Jag fick årets fjärde nummer i brevlådan idag och jag kommer att njuta av den senare idag. Med andra ord en julklapp som varar länge!

2. Till den engagerade feministen: Prenumeration på någon svensk feministisk tidskrift
Det finns några att välja på. Bang är förstås den mest kända, men kanske lite för vänster för just min smak (beställ här). Tidskrift för genusvetenskap är för den som vill ha ett mer akademiskt perspektiv (beställ här) och Ottar för den som vill ha ett sexualperspektiv (beställ här).

3. För bokslukaren: Någon av Ms Blogs top hundra feministiska fackböcker
Det finns många bra att välja på och Adlibris och Bokus har de flesta titlarna. Det går fortfarande att beställa!

4. För romanälskaren: Någon fantastisk feministisk roman
Botanisera bland mina recensioner. Och samma sak som punkt 3, Adlibris och Bokus har det mesta och det är inte för sent att beställa.

5. För de yngsta: Barnböcker från bokförlaget Olika
Det underbara bokförlaget som gör litteratur för barn som är genusprövat. Botanisera bland olika titlar och jag lovar att du kommer att hitta något för alla åldrar. Varför inte Tesslas mamma vill inte som har ett citat av mig på baksidan?

6. För film-älskaren: En feministisk DVD
Varför inte köpa en bra feminsitisk film för den som vill ha något att slötitta på. Här kommer några tips: För den lilla: Pocahontas. För den unga: Skruva den som Beckham. För den vuxna:  Mona Lisas leende. Eller varför inte slå på stort och ge bort hela Sex and the city-boxen (som jag har skrivit om här)? Allt finns på CDON och kan beställas fortfarande.

7. För den som vill skylta med sina åsikter: En ”This is what a feminsit looks like”-t-shirt
Inget är väl roligare att som feminist visa det? Min absoluta favoritslogan är “This is what a feminist looks like”. Du kan beställa den från USA. Lång leveranstid så ge bort en bild på tröjan om du vill ge den till någon i år. Finns även till bebisar!

8. För den som vill pryda sitt hem med sina åsikter: En Guerilla girls-affisch
Underbart roliga Guerilla Girls affischer kan man beställa på nätet från USA. Som allt annat från andra sidan Atlanten är det lång leveranstid, men dra ut en bild och ge bort i väntan på den riktiga planschen. Jag har affischen på bilden hemma i hallen.

9. För den vågade: Ett snippa-smycke
Vinsten går till Kvinna till Kvinna och du får ett snyggt halsband som är minst sagt lite vågat. Om man inte vågar ha det på sig så är det ändå för en god sak.

10. För den med det stora samvetet: En gåva till en frivilligorganisation.
Om du inte vill köpa ett snippa-smycke kan du ge en annan gåva till Kvinna till Kvinna. Hand in hand ger mikrolån till kvinnor i Indien och Afrika. Idag skriver EU-minister Birgitta Ohlsson och hennes medarbetare Jenny Sonesson i Aftonbladet att årets feministiska julklapp är en get. ActionAid hjälper dig att ge en get i julklapp.

Och så lite bonustips…

…ge bort en prenumeration på någon av de tidskrifter som jag recenserat böcker i:
Liberal Debatt

Magasinet Neo

Tidningen Nu

2 kommentarer

  1. Och! Om man är intresserad av sexualpolitik så är ju ett skitsmart tips att ge bort ett medlemskap i RFSU för 150 spänn, för då får man Ottar PÅ KÖPET! 10 kronor billigare än bara tidningen! Det kan ju nästan inte BLI bättre. 😉

    1. Ah, smart! Win win så att säga 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.