Lucka 19: Margaret Atwood

Margaret AtwoodKort fakta

Född 1939 i Ontario, Canada
Debuterade med Den ätbara kvinnan 1969 (sv 1980)
Slog igenom med Upp till Ytan 1972
Bloggar på Year of the Flood och twittrar som @MargaretAtwood

Margaret Atwoods feministiska gärning

Margaret Atwood växte upp i Canada där hon även bott större delen av sitt liv. Hon är mest känd för sina romaner, men hon har även skrivit poesi och barnböcker. Hon har skrivit i princip i hela sitt liv och visste redan vid sexton års ålder att hon ville bli författare på heltid. Hon har studerat litteratur och har en master. Hon har undervisat vid en rad olika universitet i Canada och USA, bland annat i Vancouver, Toronto och New York.

Hennes litterära verk spänner över olika genrer. Hon har skrivit såväl science fiction och spökhistorier, som mer traditionella romaner. Hennes första roman, Den ätbara kvinnan, har ibland setts som en tidig bok i den så kallade andra vågens feminism. Hon förnekar detta, då den var flera år före den vågen. Den bok som först översattes till svenska, Upp till ytan(1972, sv 1979 och i nytryck på Norstedts 2010), är en samhällskritisk roman där patriarkatet är en del som kritiken riktar sig mot. Det är en bok om mänskliga relationer, där maktstrukturerna mellan könen synliggörs.

I Atwoods böcker är beskrivningen av Canada ofta med. Hon förknippas med canadensisk nationalism under 60- och 70-talen.

När hon fyllde 70 år 2009 hade hon en stor galafest på Laurentian University i Sudbury, Ontario. Där lanserade hon boken Syndafloden. Idag bloggar hon på Year of the Flood (som Syndafloden heter i original och hon twittrar regelbundet.

Margaret Atwood och jag

Jag upptäckte Atwood ganska sent, men mitt första möte med henne, Kattöga från 1988, var allt annat än en besvikelse. Det enda som hindrar mig från att läsa mer av henne är att min att-läsa-lista är så otroligt lång. Men nu känns det som att det snart är dags för boken i min bokhylla, Onyx och Clarke från 2003, och dess uppföljare Syndafloden. Jag följer henne på twitter och det kan jag rekommendera fler att göra! Jag tycker att hon är en het nobelpriskandidat.

Böcker av Margaret Atwood som jag läst och recenserat

Upp till ytan 1972

Kattöga 1988

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.