Lucka 19: Irene och Francisco i Kärlek och skugga

Kärlek och skugga

Isabel Allende från Chile är en författare som jag skulle säga är lite ojämn. Eller snarare har hon kanske blivit lite sämre på senare år. Andarnas hus från 1982 är en fantastisk roman och Kärlek och skugga från 1984 är det också. I den senare får vi möta journalisten Irene och fotografen Fransisco som gemensamt försöker avslöja något stort.

Kärlek och skugga är en feministisk roman som tydligt tar avstånd från traditionella könsroller. Det är också en bok om att vara emot inte bara konventioner, utan också den politik som familjen hyllar. Irene är kvinna som bryter sig loss det gamla och hittar det nya och lite farliga i Fransisco. Hon får både kärleken och äventyret och hon är själv hjältinna.

Jag tyckte mycket om Kärlek och skugga när jag läste den och jag föreställde mig Irene och Fransisco lite nördiga, även till utseendet. Döm om min förvåning när jag såg att Fransisco spelats av Antonio Banderas film. Och inte nog med det, såhär lanserades filmen. Jag läste boken som en äventyrsroman med inslag av kärlek och viss erotik, inte som en romance-roman.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.