Lucka 17: Tua Forsström

Tua Forsström

Tua Forsström var den första finlandssvenska författaren att ta plats i den svenska akademien och du som följt den här kalendern förstår att jag anser att det verkligen vara på tiden. Det har funnits flera genom åren som förtjänat en plats och kanske fick de inte en plats för att de kom från Finland, men en annan lika trolig förklaring är ju tyvärr att de också var kvinnor.

1972 kom Tua Forsström ut med sin första diktsamling En dikt om kärlek och annat och det har blivit totalt 12 sedan dess. Hennes första diktsamling mottogs väl av kritiker (jämför med Märta Tikkanen, som jag skrev om igår). Hon skriver ofta med influenser från naturen och skriver på ett lättillgängligt språk. Viktiga diktare som hon influeras av är Verner von Heidenstam och Rainer Maria Rilke. Hon skriver på ett sätt som verkligen tilltalar mig, så jag kommer att läsa mer än den enda diktbok av henne jag läst hittills.

Hon har varit förlagsredaktör på Schildts och Söderström och för sin diktsamling Efter att ha tillbringat en natt bland hästar fick hon 1997 Nordiska rådets litteraturpris. 2019 tog hon över Katarina Frostensons stol i Svenska Akademien. Om du inte har stiftat bekantskap med hennes diktning, så tycker jag att du ska göra det. Hon är inte svår att ta till sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.