Lucka 14: Andra världskriget

Lucka 14

Andra världskriget är kanske något som känns uttjatat för många. Men handen på hjärtat, hur många skildringar från kriget har du läst som inte varit ur ett svenskt, västeuropeiskt eller amerikansk perspektiv? Idag ska jag skriva om andra länder, som också drabbats av andra världskriget, och hur det har skrivits om det i den inhemska litteraturen.

Europa

En mycket fin barnbok om Estland under andra världskriget är Ilon Wiklands uppväxtskildring i Den långa, långa resan. Boken är samkskriven med Rose Lagercrantz och Ilon Wikland har illustrerat. Den handlar om Ilons flykt från Estland till Sverige som ensam 14-åring.

Sofi Oksanen har skrivit en bok för vuxna om Estland under och strax efter andra världskriget i När duvorna försvann. Den ger ett bra perspektiv på lojaliteten där kunde växla mellan Tyskland och Ryssland.

En bok från Nederländerna är Tvillingssytrarna av Tessa de Loo om två systrar som skiljs åt som barn. De träffas efter kriget då den ena vuxit upp i Nederländerna och den andra i Tyskland.

Hanna Krall har skrivit om andra världskriget och judeförföljelsen i Polen i Vit Maria.

Hana och Joza av Květa Legátová är en vacker kärlekshistoria där kriget kommer emellan. Författaren  skriver om sitt hemland Tjeckien.

Afrika

Maria Dueñas är en spansk författare, så egentligen räknas hennes bok Tiden däremellan som en Europeisk bok, men eftersom den berör kriget och hur det var i Marocko, så tycker jag att den är spännande ur ett afrikanskt perspektiv.

Buchi Emecheta berör Nigeria under andra världskriget i En kvinna, en mor. Familjen hon skriver om jobbar hos en engelsk familj som åker tillbaka till Europa när kriget bryter ut. Detta påverkar familjen då de står utan försörjning när familjen åker hem.

Asien

I Varför kom du inte före kriget? berättar israeliska Lizzie Doron om hur livet kunde bli för en förintelseöverlevare som flytt till Israel och vars hela familj är utplånad.

En fantastisk bok om Malaysias historia är Rismodern av Rani Manicka. En del av boken skildrar Malaysia under andra världskriget och vilka grymheter japanerna utsatte Malaysia för.

Sitas eld av Oka Rusmini är också en bok om japanernas grymheter under andra världskriget, men i det här fallet mot Indonesien.

Sadako och de tusen papperstranorna är skriven av en amerikanskan, Eleanor Coerr, men behandlar flickan Sadako och hennes kamp mot cancern som hon fått av atombomberna över Hiroshima och Nagasaki.

Juli Otsuka har beskrivit en annan del av Japans andra världskriget-historia i Vi kom över havet, som jag tipsade om häromdagen då temat var att vara invandrare.

Oceanien

Fem svarta höns av brittisk-australiensiska Nevil Shute är dels en fin kvinnohistorisk skildring av andra världskriget och krigsfångar i Malaysia. Den svenska titeln kommer från den delen av boken. På engelska heter den A town like Alice och det är den sista delen av boken som är rätt rejält konservativt 50-talskt om en kvinna som måste anpassa sig i en by i australiensiska obygden. Läs boken för dess första del som bygger på en sann historia!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.