Lucka 1: Karen Blixen

Karen Blixen

Karen Blixen har varit nominerad till nobelpriset i litteratur flera gånger, men aldrig fått priset. Hon nominerades första gången 1950, men var närmast att få det 1959. Då var hon Nobelkommitténs förstahandsval, men Eyvind Johnson ansåg att det varit för många nordiska pristagare den senaste tiden, speciellt då Halldór Laxness fått det 1955.

Karen Blixens mest kända verk är Den afrikanska farmen (1937), som boken heter. Den är också känd under filmtiteln Mitt Afrika (1985). Blixen bodde i många år i Kenya och drev en kaffeplantage tillsammans med sin make. Det är den tiden som ligger till grund för innehållet i Den afrikanska farmen.

Kritik mot Karen Blixen som kommit efter hennes död var att hon var rasistisk i sin skildring av Afrika och kolonialismen. Hennes försvarare menar att boken måste läsas i sin kontext. Blixen själv har sagt innan hon dog att boken var daterad.

Att läsa

Den afrikanska farmen 1937

Vintersagor 1942

Ödes lekar 1958

2 kommentarer

 1. En bok är ju alltid en spegling av sin egen tid, på gott och ont. Det går inte att ändra på i efterhand. Jag har ingen direkt relation till Blixen men kanske skulle försöka läsa henne igen någon gång?

   • Hanna1 december, 2019 kl. 05:14
    Författare
   • Svara

   Håller helt med! Jag har faktiskt inte heller läst henne, bara sett filmen Mitt Afrika. Men den borde man ju ha läst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.