Lucka 2: Marina Tsvetajeva

Marina Tsvetajeva

Marina Tsvetajeva anses vara en av Rysslands främsta poeter på 1900-talet. Hon fick visserligen störst erkännande först efter sin död, men en progressiv Nobelkommitté hade absolut kunnat se till hennes verk och gett henne nobelpriset i litteratur. Hon levde ett hårt liv för att komma undan regimen i Sovjetunionen efter revolutionen och levde flera år i exil i Europa. Där skrev hon många dikter och pjäser.

Tsvetajeva är känd för sina passionerade dikter. Hon har också porträtterat kvinnors situation under den ryska revolutionen och tiden och kaoset efter den. Hennes dikter följer en ganska ovanlig syntax och hon har stora influenser från gamla folkvisor.

Tsvetajevas verk gillades inte av Stalin och kunde därför inte nå stor uppmärksamhet i hemlandet. När hon och hennes son återvände till Sovjetunionen efter flera år utomlands, såg Stalin inte med blida ögon på folk som tillhörde intelligentsian. Vid den tiden satt både hennes make och dotter fängslade. Staten ville göra Tsvetajeva till informatör och hon såg sig tvungen att ta sitt liv.

Att läsa

Med gröna ögon

Slutdikt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.