Lite ukrainska boktips

ukrainas flagga

Igår skrev Anna på Och dagarna går om lite ukrainska boktips apropå vinsten i Eurovision i lördags. Jag ska ju givetvis inte vara sämre! Ukraina är ett land jag varit i. Två gånger till och med. Jag har tyvärr aldrig varit på Krim, men väl i Donetsk, vilket känns lite märkligt idag.

Fackböcker

Svetlana Aleksijevitj – Bön för Tjernobyl: Författaren är från Vitryssland, men boken handlar om kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Mycket läsvärd av en fantastisk nobelpristagare!

Anna-Lena Laurén & Peter Lodenius – Ukraina – gränslandet: En bok om det politiska läget i Ukraina sedan Majdanrevolutionen 2013. Laurén är utrikeskorre för bland annat DN och Hufvudstadsbladet i Moskva. Peter Lodenius är också journalist och bidrar med historiska tillbakablickar.

Kalle Kniivilä – Krim tillhör oss: Jag har inte läst den boken än, men vill verkligen göra det snart. Den handlar om situationen på Krim och Kniivilä har träffat människor med helt olika åsikter som vad som har hänt och som händer där.

Skönlitteratur

Marina Lewycka – En kort berättelse om traktorer på ukrainska: En fin historia av och om ukrainare i exil i Storbritannien. Den är rolig, men ändå djup och jag tyckte mycket om den.

Oksana Zabuzjko – Fältstudier i ukrainskt sex: En feministisk bok om patriarkala strukturer i Ukraina. Författaren är frispråkig och boken rolig. Det är knivskarp feministisk och antikommunistisk kritik!

Jag dricker moldaviskt vin i Kiev

Jag dricker moldaviskt vin i Kiev. April 2001.

2 kommentarer

    • Anna16 maj, 2016 kl. 09:21
    • Svara

    Tack för tipsen! Den där traktorromanen har jag ju faktiskt också läst pre-blogg.

    1. Visst är den bra? Den andra romanen är inte så bra som roman sett, men ändå intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.