Månadens feminist: Sanna Marin

Sanna Marin

Kort fakta

  • Född 1985 i Tammerfors.
  • Finlands statsminister sedan 2019.
  • Var ledande för att Finland och i förlängningen också Sverige skulle ansöka om medlemskap i Nato.

Sanna Marins feministiska gärning

Sanna Marin föddes i Tammerfors i Finland.  1985 och hon växte upp med sin mamma och moderns kvinnliga partner. Hon utbildade sig inom statsvetenskap och förvaltning vid Tammerfors universitet och har en pol mag som examen.

2006 började Sanna Marin engagera sig politiskt och hennes politiska karriär gick ganska snabbt. 2010-2012 var hon vice ordförande för det socialdemokratiska ungdomsförbundet och 2012 blev hon invald i kommunfullmäktige i Tammerfors. Hon blev kommunfullmäktiges ordförande bara månader efter att hon kommit in och satt där fram till 2017.

2015 kom Sanna Marin in i Finlands Riksdag och 2017 valdes hon till vice partiordförande för det socialdemokratiska partiet. Hon blev kommunikationsminister efter valet 2019 och december 2019 blev hon partiledare och tog därefter över statsministerposten. Hon kastades som statsminister in i hetluften direkt och var ansvarig för Finlands coronastrategi, vilken har ansetts vara otroligt framgångsrik.

När Sanna Marin tillträdde som statminister blev det oerhört uppmärksammat att den feministiska koalitionen som styrde bestod av unga kvinnor. Det positiva förstärktes internationellt när studier visade att de länder med lägst dödstal i covid 19 styrdes av kvinnor. Nu långt efter starten på pandemin, har inte inte talats lika frekvent om att kvinnor skulle ha varit mer framgångsrika i covidhanteringen.

2022 hamnade Sanna Marin återigen i den internationella hetluften. När Ryssland invaderade Ukraina började Finland tala om Nato. Som ett land med lång gräns till Ryssland har det varit en svår fråga i alla år, men nu blev frågan hetare än någonsin. Tillsammans med Magdalena Andersson, men med taktpinnen i sin och president Saul Niinistös händer, ledde hon Finland och Sverige mot ett Nato-medlemskap. Saken är inte klar än, men båda länderna har lämnat in formella ansökningar som nu ska godkännas av medlemsländerna.

Sanna Marin bor med make och barn i Tammerfors och Helsingfors.

Sanna Marin och jag

Det är valrörelse och jag ville skriva om en feministisk politiker, men inte favorisera något svenskt parti eftersom Feministbiblioteket inte ska präglas av politisk propaganda. Därför föll valet på en utländsk politiker och inte från ett parti som jag själv sympatiserar med. Jag ville skriva om en kvinna med makt och det kan man ju verkligen säga att Sanna Marin har. Dessutom är hon i ropet just nu eftersom en festfilm med henne har läckt ut, som jag inte anser är särskilt olämplig (eller jo att läcka festfilm på sin vän i ledande position är såklart ytterst olämpligt).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.