Leklust och könsroller

Ok, jag är verkligen inte först att blogga om denna fantastiska bild från företaget Leklusts leksakskatalog, men jag känner att jag som bloggar mycket om barn och stereotypa kläder och leksaker, borde kommentera det. Det ska sägas att om du bläddrar igenom katalogen (som du finner här) så ser det ut som vilken leksakskatalog som helst, men i en tid då man inte ens kan gå och köpa en pyjamas i sin lokala barnklädesaffär som inte har rosa blommor eller blå bilar, är detta verkligen revolutionerande. Bilden har jag snott från Nina Ruthström.

På Twitter, Facebook och i bloggosfären är folk exalterade. Med rätta. Men trots det enorma mottagandet så är det märkligt att företaget är ensamt i sitt slag och att även den mest genusmedvetna leksaksförsäljare måste inse att könsstereotypt säljer bäst.

Underbara Clara har en bra poäng när hon skriver att det är märkligt att vuxna människor är mer rädda för att ge sina barn flera möjligheter, när de själva lever betydligt friare. Flickor får inte leka med bilar, medan mamma kör bil och de kläs upp i lekovänliga kläder medan mamma slappar i jeans och gympaskor. Vad är det vi vill med våra barn? Att de ska få utvecklas till fria individer eller att de ska få uppfylla våra drömmar om att bli som vi själva aldrig blev?

Jag har inte så mycket emot könsstereotypa kläder såsom skjorta och slips till pojkar och klänningar till flickor, men det som är problemet är om man bara klär dem så att alla ska se vilket kön de har. För vad är det vi signalerar när man alltid måste understryka sitt barn kön? Jo, att med könet kommer det vissa egenskaper och man ska behandla barnet på ett visst sätt. Kanske tänker vi inte på det, men det är det som blir konsekvensen. När det kommer till leksaker så är det ännu konstigare att fler inte tänker som Leklust. Varför måste den rosa lilla flickan alltid leka med den rosa lilla dockan? Och varför måste den lilla pojken med biltröjan alltid leka med bilarna?

Min son fick en bilpyjamas på ovannämnda barnklädesaffär och i den har han lekt glatt med sina gosedjur, sina kuddar som mormor broderat hans namn på, sin fruktkorg från Ikea samt sin fotboll som jag skrivit om tidigare. Jag hoppas att leksakskataloger som han kommer att kasta sig över i framtiden ser ut som Leklusts. Jag vill att han ska se det som självklart att flickor kan åka grävmaskin och pojkar leka med spisar – och såklart att spindelmannen kan leka med dockor.

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Anita Lilja-Stenholm6 april, 2012 kl. 10:12
  • Svara

  Ett viktigt ämne som måste fortsätta att debatteras för att alla dessa stereotyper i färger, leksaker mm begränsar flickor och pojkars liv i deras möjligheter att utvecklas till hela människor. Som genuspedagog blir jag lycklig och glad över att detta debatteras av den yngre generationen. Nyligen fyllda 66 år har jag personligen upplevt så många begänsningar. Tänker bara på allt som skett inom skolan. Jag fick t.ex inte ha träslöjd som flicka!! Med en pappa som var snickare så var jag förtvivlad över att inte få lära mig ämnet i skolan. För 15 år sedan skrev jag till LEGO om att det inte fanns flick- och kvinnohuvuden till deras figurer. Fick ett beskt svar om att det inte fanns marknad för det. Inom leksaks marknaden är det ÖKEN!
  En rosa och blå svart eldsflammande ÖKEN! På Youtube finns en ljuvlig film där en uppbragt liten flicka protesterar vilt mot allt som pojkarna får av färger men inte hon . Bara rosa!!

  1. Vad roligt att du delar med dig av dina erfarenheter! Jag har till och med varit så radikal (känns konstigt att säga så om färger) att jag har köpt rosa kläder, leksaker och nappflaskor till min son. Inte bara rosa såklart, men jag behandlar det som vilket färg som helst och det är en färg som både jag och hans far gillar. Sedan har vi köpt mycket gosedjur eftersom vi tror att det är bra leksaker då barnen själva får välja kön och personligheter till dem.

  • anna rossander12 maj, 2013 kl. 08:42
  • Svara

  Mycket klok kommentar och rolig katalog! Även den nu aktuella katalogen är betydligt mindre könsnormativ än de brukar vara. Men reklambilden under inlägget är väl lite malplacerat? Idag är det en storbystad tecknad kvinna med för lite kläder som gör reklam för något spel, 2013’s hottest Mmorpg. Synd!

  1. Tack för att du uppmärksammade mig på reklamen. Jag förstod först inte vad du menade för det är bara i explorer och safari som reklamen syns, uppenbarligen. Jag använde crome eller firefox och har aldrig sett det. Det är inget som kommer mig till del, utan som wp placerar ut för sina omkostnader. Jag kommer nu att betala den summa det kostar att slippa. Ska jag ha reklam ska det vara något som jag själv syr över. Tack än en gång!

    • anna rossander13 maj, 2013 kl. 08:12
    • Svara

    Aha! Jag borde börja använda Chrome eller Firefox 😉 / Anna

    1. Verkligen och inte bara pga annonserna 😉 Du har dragit igång en tankeverksamhet hos mig och jag kanske äntligen får tummen ur att lägga om hela bloggen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.