Veckans feminist: Lina Ben Mhenni

Kort fakta

Född 1983 i Tunisien.
Bloggar på Tunisian girl.
Lärare i engelska vid universitetet i Tunis.
Nominerad till Nobels fredspris 2011.

Lina Ben Mhennis feministiska gärning

Hon föddes 1983 och hennes föräldrar har alltid velat att hon ska ha mycket frihet och kunna resa. Även om det inte var enormt rika har de gett henne möjlighet till både utbildning och resor. De har också sett till att hon alltid haft tillgång till senaste tekniska prylarna. De är själva politiska aktivister och henens far satt i fängelse på 70-talet. Mhenni är utbildad engelskalärare och undervisar på universitetet i Tunis.

2007 började hon blogga för att uppmärksamma folk på bristen på jämlikhet och pressfrihet i Tunisien. Efter att hon startat bloggen började hon aktivera sig i sociala nätverk och reggade sig bland annat på Facbook. Därigenom fick hon många vänner som tyckte som hon och tillsammans kunde de bygga upp en motståndsrörelse Tunisien.

I boken Tunisian girl berättar hon om att hon reste till Algeriet och vid gränsen får hon höra att en ny lag trätt i kraft som innebär att kvinnor under 35 inte får resa utomlands själva och den händelsen skakade henne eftersom hon innan dess trott att Tunisien stått upp för kvinnors rättigheter. Hon har också lidit av njursvikt och innan hon fick en ny njure av sin mamma fick hon genomgång plågsamma dialyser. Detta är två saker som påverkat henne och som gjort henne till en så bra aktivist, i alla fall tror hon det själv.

Den arabiska vårens började i Tunisien med en stor demonstration. Egentligen var det ingen demonstration utan en flashmob, eftersom polisen var på sin vakt. Mhenni och hennes vänner spred via sociala medier att alla skulle bära vitt. Efter den lyckade aktionen blev de fler och hela tiden var det via sociala medier som de kunde samla folk. Mhenni var mitt i smeten.

Efter revolutionen engagerade sig Mhenni för ökad jämställdhet. Hon säger till TT (Corren och DN) i år att även om Tunisien nu har en ny regering så är mycket detsamma när det kommer till jämställdhet.  Hon menar att de styrande inte ser till kvinnors rättigheter och om man ska hjälpa det tunisiska folket och därigenom också kvinnorna så ska man stödja NGO:s samt åka till landet som turist.

Lina Ben Mhenni och jag

Under den arabiska våren var jag gravid och så illamående att jag bara låg hemma och stirrande i taket och på sin höjd läste en deckare. Bloggen stod still. Jag följde så klart med i händelserna på TV och i tidningarna, men jag orkade inte mer än att ta in nyheterna. Jag hörde talas om den modiga tunisiska bloggaren som till på köpet var en ung kvinna och jag tänkte att jag ville veta mer om henne. När jag såg boken Tunisian girl för några veckor sedan av en slump när jag skulle beställa böcker på Bokus, slog jag till.

Bok av Lina Ben Mhenni som jag lät och recenserat

Tunisian girl 2011

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.