Bokbloggsjerka v 14

Veckans fråga på Annikas litteratur- och kulturblogg:

Hur arrangerar du dina böcker? Efter färg, form, författare, genre etc?

Underbar fråga! För mig är det mycket viktigt hur böckerna arrangeras, eller i alla fall var det så. Nu när jag har barn så måste saker rationaliseras och det är möjligt att jag måste resignera och ställa alla pocket för sig.

Hur som helst, jag arrangerar mina så gott som det går efter biblioteksordning. Men eftersom vi inte har jättemånga böcker (eller jo, jämfört med andra har vi det, men inte jämfört med vad som finns i ett bibliotek) så har vi fått slå ihop och hitta på nya kategorier. Feministbiblioteket har en egen kategori – så klart – men många av de feministiska skönlitterära böckerna står bland skönlitterärt. Exempel på påhittade kategorier: Debattböcker (vi äger mycket sånt), Världen (reportageböcker, jag har många sådana) och så Liberalism (med två liberala bokälskare samlar man på sig en del). Inom varje kategori finns underkategorier, men även här är det viktigt att man inte följer bibliotekens ordning in absurdum, för då blir det en bok per kategori. Alla böcker står i respektive kategori, oavsett vilket språk de är skrivna på.

14 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Redaktör6 april, 2012 kl. 09:58
  • Svara

  Intressant. Själv kör jag strikt bokstavsordning, efter författare. Men funderar på att dela in dem lite mer tematiskt. Får bli ett projekt för en regnig höstdag, eller två 😉

  1. Bokstavsordningen är strikt inom varje kategori såklart! Men jag vill ha alla skönlitterära böcker för sig och historiska böcker för sig. Kul projekt att ta sig an i vilket fall 😉

 1. Det var en ovanligt seriös indelning. Jag är imponerad.

  1. Med böcker är jag seriös 😉

 2. Skönt att det inte bara är jag som är strukturerad 🙂

  Jag glömmer alltid bort alla fackböcker för de står inte bland de skönlitterära. Det är ju alla programmeringsböcker som står ”språkmässigt” i ”kontoret”. Oc sedan alla övriga fackböcker på ytterligare ett ställe, uppdelade per kategori 🙂

  1. Jag har också några specialkategorier dom mat och vin som står i köket. Där står också snapsvisorna. Språk och ordlistor vill jag ha vid skrivbordet men just nu går inte det pga lägenhetens utseende.

 3. jag kommer från ett hem med biblioteksordning men vi har inte riktigt den ordningen.

  1. Det kräver ju att man håller efter.

 4. Har ni bokhyllemärkning eller kommer ni ihåg alla kategorier ändå? Jag gillar er idé, det är sjukt roligt att sortera!

  1. Ja, visst är det! Jag hade planer på att markera men vi hör inte det utan kommer ihåg. Underkategorierna kan man dock glömma bort och så står man där och tänker: hur tänkte jag där? 😉

 5. Jag önskar jag kunde sortera om mina också. Fast helst skulle det inte ta någon tid.

  1. Man måste nog tycka att det är roligt att sortera om man orka ha det i någon ordning 😉

 6. Det är ju bra att ha sorterat i biblioteksordning, man har ju lärt sig hur man hittar där, så det är säkert enkelt efter att man fått största delen av böckerna placerade.

  1. Det enda som är svårt är när man köpt nya böcker och det inte finns någon plats mellan kategorierna. Då blir set mycket flyttande 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.