Läsa jorden runt: Dörren av Magda Szabó

Dörren

Vi var en liten skara som träffades för att prata om Dörren av Magda Szabó från Ungern. Jag skrev om boken igår och hade den färskt i minnet. När man är många som träffas på en bokcirkel blir samtalet oftast mer  uppstyrt, men med fyra i samtalet blir det ofta prat om bok och mycket annat parallellt.

Alla fyra tyckte om boken och vi pratade mycket om den fina relationen mellan kvinnorna i boken. Vi pratade också om Magda och om det var så att hon var förebild till bokens Magda. Vi landade i att det nog var hennes liv det handlade om, men att Emmerentia förmodligen är uppdiktad. Kanske är hon en sammanslagning av flera olika kvinnor i författarens liv.

Sedan reste vi till Budapest och pratade om livet, smutsen och staden. Det var härligt att få drömma sig tillbaka till min egen första resa till Ungern 1990. En annan cirkeldeltagare hade varit där så tidigt som 1988, ett år efter att boken Dörren skrevs.

Till nästa gång ska vi försöka välja en bok från Oceanien, gärna från någon av ö-nationerna. Det är mysigt med små sammankomster, men jag hoppas ändå att fler kan komma till nästa träff!

2 kommentarer

  1. Å, Dörren! Den gillade jag. Så annorlunda.

    1. Ja, det var den! Annorlunda och fin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.