Recension: Breen, Marta & Jordahl, Jenny; Kvinnor i kamp; 2018

Kvinnor i kampInternationella kvinnodagen 2019 ska avslutas med en recension av en nyutkommen feministisk bok. Kvinnor i kamp av Marta Breen och Jenny Jordahl, båda från Norge, är en seriebok om den internationella feministiska historien. Målgruppen är barn i yngre tonåren.

Vi får en resa genom historien och får läsa om kända och okända kvinnor, svarta och vita, straighta och homosexuella. I början pratas det om slaveriet och senare som rösträtten. Historien går fram till idag och slutar med Malala. Fokus ligger på organisering och handling. Det är inte genom att snacka, utan om att göra det man kan, som det har kunnat hända något. Illustrationerna berör och är ofta riktigt roliga.

Jag tyckte att boken var bra och övergripande, men så blev jag irriterad på ett kapitel. Socialisterna kommer berättar okritiskt om de socialistiska kvinnornas kamp. Inte med ett ord nämns det att andra, såsom Mary Wollstonecraft, var liberal. Jag vill inte säga att socialismen inte gjorde något för att för kvinnofrågan framåt, men efter Clara Zetkin (som avslutade kapitlet) var det sannerligen inte en dans på rosor för kvinnor i Sovjetunionen och andra socialistiska länder.

Socialisterna kommer

Det socialistiska avsnittet var synd på en i övrigt balanserad bok. Andra kapitel visar bra hur kvinnor i alla samhällsklasser diskriminerades. Det är också fint att inte bara kvinnohistorien i västvärlden får ta plats, utan även den iranska feministen Ad Táhirih och Malala fick egna kapitel.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Kulturkollo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.