Kvinnor får fria till sina män 366 dagar om året

Förlovning

Vi förlovade oss den 14 juni 2006 efter att jag friat till Andreas framför VM-gruppspelsmatchen mellan Saudiarabien och Tunisien.

Idag är det den 29:e februari och enligt traditionen får kvinnor fria till män just idag. Men jag vill gärna påpeka att kvinnor faktiskt får fria 365, eller ja såklart också 366, dagar om året. Trots att vi lever på 2000-talet så lever många könsbundna traditioner kvar. Frieri är definitivt ett sådant. Föreställningen om att mannen ska fria är stark, även hos de mest inbitna feministerna.

Nu är det säkert många som vill skrika att jag bör låta bli att röra i det mest privata och att vilja att mannen friar är ett tecken på att kvinnor vill ha män som tar hand om dem och tar initiativ. Jag skulle säga att det trots allt inte gäller alla. Det är självklart inte fel att en man friar till en kvinna och att inte fria alls, utan att gemensamt komma överens om giftermål, är såklart också helt i sin ordning.

Det är inget fel att en kvinna friar heller. Det är inte ett tecken på att hon har en svag man, en man som aldrig kommer till skott eller att hon är extremt dominant i förhållandet. Det kan vara så att hon faktiskt vill ge sin man det fina i att bli friad till. Jag vet, för jag har gjort det själv.

Den fjortonde juni var noga utvald. Vädret såg ut att bli fint. Det var ingen speciellt rolig match i fotbolls-VM (Saudiarabien-Tunisien i gruppspel). Vi skulle gå på picknick på Djurgården och jag skulle ställa frågan. Nu förstörde regn mina planer, men fria framför Saudiarabien-Tunisien skulle också funka. Sedan bodde vi granne med hotel Diplomat och struntade i fotbollen och gick ut och drack drinkar istället. Det var en underbar förlovningsdag den 14 juni 2006.

Ni kvinnor som vill fria till era män – gör det. Och det behöver inte vara idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.