Kvinnoalfabetet – Q

Qiu Jin

Då var det dags för det kanske svåraste inlägget i kvinnoalfabetet bokstaven Q. Mina svar satt långt inne men skam den som ger sig och det vore ju dumt att inte skriva något alls.

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på Q.

Qiu Jin är den enda som jag skrivit om här på bloggen som har ett namn på Q. Det är en kinesisk feminist och poet från förra sekelskiftet och hon är verkligen en spännande figur!

2. Berätta om ett kulturellt verk som innehåller ett ord på Q och som är skapat av och/eller har en kvinna i huvudrollen.

Martha Quest heter huvudpersonen i Doris Lessings roman Martha. Martha Quest är också namnet på boken i den engelska originalutgåvan. Boken är den första i serien som hon kallat Våldets barn.

3. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på Q vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Alltså, här går jag nästan bet. Jag har tjuvkikat på vad andra skrivit men inte hittat någon av dem som jag känner till och kan lyfta fram. Så jag googlade och hittade Anna Q Nilsson, en svensk-amerikansk stumfilmsstjärna från första halvan av 1900-talet. Jag kände inte till henne innan, men känner att jag kanske borde gjort det. Så det får bli mitt bidrag.

4. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på Q, eller med ett Q i namnet eller kanske titeln på något hon skapat, som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Niviaq Korneliussen är en ung grönländsk författare och boken Homo Sapienne var 2015 nominerad till Nordiska Rådets litteraturpris. Hon skriver intressant och jag är oerhört imponerad över hennes sätt att skriva så själäklart om homosexualitet och transfrågor när hon kommer från en så isolerad plats som Grönland.

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. X blir kanske inte heller så lätt..

   • Hanna24 januari, 2016 kl. 06:12
    Författare
   • Svara

   Nej, men där har jag en författare från Kina som jag läst 🙂

 2. Hade också med Niviaq Korneliussen som jag hoppas att flera personer upptäcker.

   • Hanna24 januari, 2016 kl. 06:11
    Författare
   • Svara

   Det hoppas jag också! Gillade verkligen Homo sapienne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.