Kvinnoalfabetet – B

Simone de BeauvoirNu är det dags att gå vidare i Enligt O:s utmaning kvinnoalfabetet med bokstaven B.

1. Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn på B?

Simone de Beauvoir är en fantastisk person, feminist och pionjär. Hon har också skrivit mycket bra böcker, även om Det andra könet mest är bra provokativ mer än bra som litteratur. Den är lite tradig. Men jag vill verkligen starkt rekommendera pjäsen De onödiga munnarna från 1945. Men jag gillar också, precis som Linda, Nina Bouraoui och har precis upptäckt Aase Berg.

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Jag måste tyvärr svara likadant som Linda, Björk. Hon var min stora idol på nittiotalet och jag tror banne mig att den låt jag gillar bäst är Hit som hon gjorde med The Sugarcubes.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på B som du har som förebild. Det kan vara en känd eller okänd kvinna inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Jag svarar Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot, före detta minister och min vän. Jag tycker att det är fantastiskt att hon alltid kör sitt race och aldrig sviker sina ideal. Hon är en fantastisk förebild, även om jag aldrig vill bli som hon (dvs riksdagsledamot och förhoppningsvis blivande partiledare).

4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på B har du ännu inte utforskat?

Jag har pinsamt nog inte läst Therese Bohman. Min man känner henne och vi har hälsat flera gånger. Jag gillar det hon skriver i artiklar och på Twitter och trots Augustprisnominering har jag inte fått tummen ur att läsa Den andra kvinnan. Men nu har den kommit på pocket så nu har jag verkligen ingen ursäkt längre!

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Den andra kvinnan är riktigt bra (påminner mig om att jag inte bloggat den än fast jag läste den i höstas), men tyckte nog ännu mer om Den drunknade

   • Hanna21 augusti, 2015 kl. 11:29
    Författare
   • Svara

   Den borde jag också läsa!

 2. Jag ville så gärna gilla Björk, då när det begav sig, men jag lyckades inte 🙂

   • Hanna22 augusti, 2015 kl. 09:28
    Författare
   • Svara

   🙂 Hon var ju minst sagt speciell så jag kan förstå dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.