Recension: Berg, Aase; Hackers: 2015

HackersAase bergs Hackers (Albert Bonniers förlag )är inte bara en bra diktbok, det är också en otroligt vacker bok. Men så är jag ju också partiskt. Eva Wilsson som gjort omslaget är min vän. Men för att ni alla ska se dess snygghet låter jag den vara i färg (dela gärna i sociala medier och se om det plockas bort som det gjorde från Bonniers Instagramkonto).

Det var inte svårt att komma in i Aase Bergs feministiska och slagkraftiga lyrik. Första meningen är Det här är ett hot. Vem vill inte läsa vidare då? Hon skriver om olika brott som kvinnor utsätts för och hon ramar in dikterna med citat från Natascha Kampuschs självbiografi. Det ultimata måttet på kvinnoförtryck får symboliseras av herr Priklopil som kidnappade en 10-årig flicka för att hålla som fånge och slav. En dikt inspirerad av Kampusch fångenskap:

Husbonden slår
eller inte,

antingen han slår

eller inte,
så slår han

Det är tydligt feministiskt och jag älskade det. Varenda strof. Kopplingen till Kampusch är den röda tråden och Berg påminner mig om att jag verkligen borde läsa hennes egen berättelse (som dessutom står i min hylla).

En annan dikt som fastnade, kanske främst tack vare att den fick mig att tänka på åttiotalsfilmen Farlig förbindelse (och troligtvis också syftar på den) var följande:

Det finns en kvinnlig frihet. Kaninen uppkokas
i minnena från innan. 

Det är rappt, naket som omslaget, och skarpt. Jag kommer att läsa den igen och igen och igen. Gillar du inte lyrik eller tror du inte att du skulle gilla det? Och är du dessutom feminist? Läs Hackers, jag tror att du kommer att gilla det!

Läs mer: Adlibris, Bokus

2 kommentarer

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5413

  jag gillar Aase Berg och ser fram emot att läsa Hackers

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5413
   • Hanna21 augusti, 2015 kl. 11:04
    Författare
   • Svara

   Hon var verkligen bra! Och ska ska se till att läsa mer av henne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.